Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сигурно сте забелязали едни витражи на метростанция „Сердика” – тихо си кютат разни камънаци, артефакти и любопитни информации от миналото на този славен (някога) град. И винаги отпред се задържат едни девойки. Викам си – леле, що любознателен и буден народ се е навъдил. Докато не установих, че витрините просто много добре „оглеждат” - чудесно място да си провериш полата дали ти е достатъчно къса, или може още малко.

Секси. Всеки някак си иска да бъде харесван – това ок, има го има и при пауните, и при доста други твари. Твар сме и ние – нали имаме нужда да се съберем. Но да издигнеш нещо като съблазняването в религия, за мен е, меко казано, опасно. 

Силно ме притеснява разбърканият свят, в който живеем. За някои от т.нар. добродетели имам някакъв мъгляв спомен, опитвам се да ги спазвам, или поне да ви ги прокламирам в събота. За други добродетели просто предпочитаме да си правим оглушки, да ги подминаваме – не мислим за тях. Да вземем нестяжанието – дори думата малцина я знаят... Това е нещо като "доброволна бедност" - желанието да не се затрупваш с планини от имущество. Но има и откровено лоши неща, които сме превърнали в ”добродетели” - всичко надолу с главата сме обърнали. Да вземем гурме манията (чисто чревоугодничество) или сексапила - да съблазняваш.

Страшничко е това, което ни казва Христос по темата: „... Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат, обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазънта дохожда.” Натам няма да продължавам, може да си го припомните в Евангелието от Матей, глава 18.

Чудил съм се защо го е казал. Защото, мисля си, това, което наричаме грях, има навик да не остава изолиран – като един боклук, плуващ в морето, а да води до верижна реакция. Стъпка 2 мигновено следва стъпка 1, после идва стъпка 3 и т.н. Докато се усетиш, започваш да се събуждаш насам-натам. А някои лесно привикват и да не го правят просто така, а за лъскави мъниста.

Въобще не ми е работа дали клиновете да са впити до болка, бюстовете изкипяват навън като козунаци, палаво се виждат все по-големи отрязъци от бельото - това всеки си го решава. Пази Боже, аз да съм моралният стожер на обществото?! Имаме си Карбовски за тая работа... Има и друго – дори ме е страх от „очевадните християни”, онези, облечени в едни бозави тоалети, тип „покойникът е бил малко по-нисичък”, вечно провесили нос с прискърбни физиономии. Това крие риск от лицемерие и фарисейщина, неща грандиозно опасни.

Обаче какво става? В разбъркания ни свят красивите мразят грозните, щото им се моткат из планетата, докато те трябва да обират овациите.

Грозните мразят красивите, щото обират всички що годе свестни гаджета.

Скинарите мразят всички, щото така.

Всеки занимава мисълта си с несъществени глупости.

Дали животът, за който по този начин даваме заявка, че искаме да водим – дали не е доста тъжен и нерадостен? Знам го и от опит.

Сетих се тези дни за една приятелка – доволно известна и доволно секси, която е можела да бъдела комай с всички по-богати мъже в страната. До каква степен е правила реални стъпки в тази насока, не е моя работа и не питам. Абе - мечтата на кажи речи всяка девойка, при това реализирана. И сега гледам резултата – как започва да се замисля. Пита ме за църковни тайнства, за изповед и т.н. Не аз – не моите незадоволителни „проповеди”, не свещеникът, който първо я е разочаровал – нещо се случва в самата нея. Тези неща винаги идват вътрешно и много лично. Никой не може да ти ги наложи - финалните решения са си наши.

Осъзнала е нещо много простичко - че малки люспи от душата ти остават всеки път по чуждите чаршафи. Което, разбира се, като си на 20 и "тенджерата под налягане" къкри отвътре, ти е трудно да приемеш. Няма безплатни обеди – защо да има "безплатен" секс?

А, като споменах този лаф на американците, който много харесвам, та се сетих и за самите тях.

Мисля, че духовната красота задължително избива и във външна. И обратното. Вижте – защо ние, българите, сме красиви (себе си не се слагам), а американците, меко казано – не чак толкова? Може да ви звучи шантаво, но мисля, че има връзка. Нали те са кръстопът на генетичния материал от цял свят? Нали там са позволени всички извращения, дори са препоръчителни - има бързи срещи, има барове за еднократен секс. Е? Защо резултатът е... знаете какъв.

Сега няма да се майтапим, че ако умееха да правят добри термодатчици за коли, никой нямаше да си свали гадже – нали по филмите той и тя все се събират до някой пушещ пикап, изхвърлил антифриза...

Но си мисля, че върху нашите лица са последните красиви плодове на това, че много по-доскоро ние сме живели доста патриархално, моногамно, без „слободии“. Когато при тях е ерата на джаза или на хипитата, на масажните барове в Сан Фарнциско, ние сме я карали според правилата на Създателя, или иначе казано – по-благочестиво. Ако трябва да го кажем от тяхна гледна точка – живели сме доста задръстеняшки. Може би същото може да се каже за сърбите и за другите народи от нашата черга. 

И може би това съвсем скоро ще се промени и за нас...

 

Ключови думи

Коментари

on

Много добра статия отново, но имам една поправка. Единственият безплатен обяд е сиренцето в капана!

Митко

Съблазняването има много направления, но според мен най-страшното е случващото се с горките малчугани. Ежедневно са заливани с каква ли не помия под формата на бруталност, пошлост и порнография. Хората отговорни за тези извращения са....определенията са тежки. Сегашните наши деца израстват толкова бързо, че дори не се усещаме, че детството им е свършило преждевременно....жалко за този свят! Да идва новият....

друг Митко

Наред с принципно верните констатации и симпатичното чувство за хумор в това мнение има и тъжни неща. Очевидно за автора „хипи“ и „джаз“ са еднозначни синоними на морално разложение по същия начин, по който са били за дружинните ръководители от времето на ранния Брежнев. Само за косите, които не е нормално момченцата да носят дълги, Стефан Миланов не е казал нищо - вероятно единствено поради факта, че и той се носи с дълга коса, иначе щеше да каже. Това, съчетано с тихо промъкващи се на заден фон опростенчески клишета като „Българите са най-красивите на света“ и „Всички американци са тъпи, похабени и с наднормено тегло“, прави текста чалга. На морализаторска тема, ама все пак чалга. Все още чакам да прочета из медиите читав текст със здрав нравствен патос, в който патос обаче не са отразени тесногръдието и ограничените разбирания за света на автора му.

MARIA SALVADOR

Обяснете на приятелката си, че 98% от свещениците и по- висшите църковни служители са именно такива- разочароващи. Това е също изпитание. Да не се откажеш да търсиш " твоя" свещеник. Предполагам, дамата е от София. Пратете я да иде в храма " Преображение Господне" в Лозенец. Там има четирима свещеници. За трима от тях- отец Василий, отец Климент и отец Любомир гарантирам, че ще я подкрепят и ще й помогнат. Гарантирам. Отец Василий ми спаси живота. Като спаси душата ми в жестока битка с още по- жестока болест. Колкото ми помогнаха лекарите, два пъти повече- отец Василий. За четвъртия отец, Васил, нищо не мога да кажа. Не го познавам добре. И нещо от мен за външната и вътрешната красота. Съгласна съм с Вас за връзката между вътрешната и външната хубост. Коко Шанел има една мисъл, която харесвам и подкрепям. Тя казва, че: " На младини всички сме красиви. В зряла възраст всеки има лицето, което заслужава". Като се замислим, така е- нали? А и все се сещам за Момо Капор- за остаряването като цървул и като катедрала. Да. Като се замислиш- има връзка. Сериозна. И пряка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.