В обвинението за КТБ отсъстват най-големите виновници. Присъстват само обслужващите. Няма ги политиците, няма го Пеевски, няма го Доган, няма ги факторите, които наредиха на държавните предприятия да преместят парите си в КТБ, няма го самият Цацаров, който без да има легитимна и проверима информация за състоянието на банката, изпраща "войските" си в офисите на КТБ, привиква на разпит целия УС на БНБ, докато не сменят позицията си, че банката е проблемна, и дава ход на провокацията със заплаха за убийство от страна на Пеевски.

Питам и това е най-важният въпрос: въз основа на каква информация Прокуратурата решава да действа през юни 2014 година? Кой е я предоставил, верифициана ли е от независими източници? Правени ли са им проверки? 

Защото "много хора си мислят" или "загрижени граждани ни казаха" не е отговор. Ако прокуратурата се самосезира по сигнал на Пеевски и това е основанието, то България гърми с много милиарди тутакси. Защото Пеевски вече е бил страна в спора. И вече е било установено, че той лъже за заплаха за убийство от Цветан Василев.

Няма грам за политиците, които са получили облаги от КТБ срещу услуги - включително съдии, прокурори, политици и ченгета. Няма как да докажат тезата си, че КТБ мирише само и единствено около виновния Цветан Василев и приближени, без да засегнат и схемите, които самите политици са предлагали на принципа "или го правиш, или страдаш". И то не само срещу КТБ.

Обвинението цели да създаде и лансира предпочетената от Пеевски и Доган версия за КТБ като пирамида, дупка и т.н.

Нали бяха 3,5 милиарда лева дупка, нещо са ги смалили в обвинителния акт - само вижте в какви граници варират. Само това е достатъчно за да Ви светне, че нямат и понятие колко са в действителност. Не е ясно как ще удостоверят тази постоянно променяща се "дупка" във времето, и то прокурори, при това без помощта на експертни и независими оценки. Освен да засекретят делото, не виждам как ще си спестят публичното унижение при разпита от адвокатите на "свидетелите" на обвинението.

Продължавам да питам: прокурорите могат да имат всякакви тези, но как ще докажат, че през юни 2014 банката е била в състоянието, което изнася на тезата на обвинението?

С пиар не става - трябва обективни доказателства на оторизирани органи. Постфактум също не става.  Защото и първокурсниците по право ще Ви зададат "дребния" въпрос за причина и следствие и по.точно: кой провокира атаката на вложителите срещу КТБ въз основа на атаката за дискредитация на банката, НЕСВЪРЗАНА към онзи момент с нейното състояние.

Докато Цветан Василев безропотно е давал кредити, не е имал проблем. До момента, в който от ЕК през БНБ затягат режима и той няма ход освен да спре раздаването на кредити, включително и на себе си - и главният прокурор Цацаров се намесва.

Пита се в задачата - къде са обезпеченията по кредитите на Пеевски в КТБ, включително по исканата от него и недадена от Цветан Василев гаранция за изпълнение по проекта "Южен поток"? Защото те играят съществено значение за критичната оценка на активите на банката пост фактум.

Прекалено е корпулентен нашият ДПС депутат, за да изчезне от историята с КТБ.

Смешно е дори.

Бел. ред. - Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията