Премиерът Бойко Борисов се е допитал до Европейската комисия дали може да преговаря за директна тръба към България от Русия, съобщи самият той днес, по време на годишната среща на посланиците на България по света. Сбирката бе в Централния военен клуб в София.

"Казах им (на ЕС, бел.ред.), че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта (с "Газпрлом - б.р.) за 15,7 милиарда куб.метра газ да влизат по „Турски поток“ в България.

Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси, всъщност, целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси  кое е по-добре и кое е по-зле“, каза Борисов.

Премиерът коментира плановете за новия газов хъб "Балкан", който определи като "разковничето на ЕС".

"Изпълнява абсолютно всички изисквания на ЕС, ние бяхме най-лоялният член на ЕС, дори понякога до глупост, защото когато спряхме "Южен поток", всички ни притиснаха - и Путин, и Лавров. А Италия, Гърция и Турция подписаха "Посейдон". А ние "Набуко", който беше изгоден за нас, беше хвърлен в канала, а никой не обясни защо", отбеляза той.

Премиерът разясни отново защо България прави хъб:

"Защото имаме най-добрата газопреносна система. 80% от всички компресори на Балканите са у нас и всички са американски, най-добрите, реверсивни, във всяка посока. Утре може и за Украйна да изнасяме, ако се наложи."

И отбеляза, че е видно, че щом тръгне "Турски поток", газовият поток през България спира и 5-6 млрд. инвестиции в газопреносна система отиват на вятъра.

"Затова съм благодарен, че Брюксел разбра, че трябва да се направи "Балкан", за да си вземаме транзитните такси и съм го заявил публично пред колегите на Европейския съвет. Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех“, добави той.

Премиерът коментира и ситуацията в Турция, и напрежението между Ердоган и ЕС, като добави дежурното - "не можем да се месим в политиката на чужди държави".

"Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред. За България споразумението с Турция за бежанците работи много добре, днес на оперативката с вътрешния министър докладът показва, че има нула натиск на границата ни."

Огромно напрежение се усеща при преговорите за "Брекзит" с Борис Джонсън и Тереза Мей, отбеляза Борисов.

"Като при развод на среща на двете фамилии. Не съм си го представял, но основа цел за нас е да запазим правата на българите, които са там, и сме говорили с Борис Джонсън и Тереза Мей. Оттам нататък - като при развод - става въпрос за пари. Дано не съм лош пророк, но са много пари и мисля, че няма да се разберат", каза той.

Според него "най-кривата и напрегната" част от преговорите ще бъде именно по време на българското председателство.

"Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитания."