Бордът на директорите на германския автомобилен концерн "Даймлер" реши да разшири кампанията по изтеглянето на дизелови автомобили "Мерцедес-Бенц". Акцията ще засегне 3 милиона автомобила в Европа, които ще бъдат изтеглени от пазара.

"Скандалът около дизеловите двигатели поражда несигурност, особено за нашите клиенти. Ние решихме да се вземат допълнителни мерки, за да бъдат успокоени собствениците на автомобили с дизелови двигатели", каза председателят на борда на директорите на Daimler AG Дитер Цетше.

„Даймлер” манипулира двигателите на около един милион дизелови автомобила, за да изглеждат по-малко замърсяващи, съобщиха преди дни германските медии. Това представлява отглас на скандала с "Фолксваген", който е конкурент на "дизеловата" компания, пише БГНЕС.

"През периода 2008-2016 г. фирмата е продавала автомобили с по-високи нива на вредни емисии, отколкото е разрешено", коментира всекидневникът „Зюддойче цайтунг”.

Следователите подозират, че най-големият производител на луксозни автомобили в света използва така нареченото анулиращо устройство. Същото устройство бе използвано от компанията "Фолксваген", която през 2015 г. призна, че е манипулирала отчитането на вредните емисии при около 11 милиона дизелови автомобила по целия свят.

В същото време Ройтерс цитира изследване на Института за икономически изследвания в Мюнхен, според което, ако Германия мине към производството само на екологично чисти мотори, то това ще коства загубата на 600 000 работни места. 

"Волво" вече обяви, че след няколко години спира двигателите с вътрешно горене, а Франция ще забрани продажбата на бензинови и дизелови автомобили до 2040 година.