Премиерът Дейвид Камерън получил 85 000 британски лири от руски спосори за кампанията си през 2010 г., съобщава Интерфакс. Неговата Консервативна партия организирала и закуски с богаташи, близки до Кремъл, съобщава "Интерфакс".

Консервативната партия и лидерът и Камерън са подложени на яростна критика след тези разкрития.

Партията е получила голямата сума чрез лобистката компания New Century, която представлява интересите на руски богаташи. По закон никакви чужденци не могат да става спонсори на предизборни кампании във Великобритания, но те лесно заобикалят правните норми чрез британски фирми, които ги представляват на Острова, пише агенцията.

Съгласно данни на Централната избирателна комисия, които са станали известни сега, в течение на няколко месеца преди изборите през 2010 г. New Century е прехвърлила на сметките на консерваторите 85 000 паунда. Любопитното е, че през същата година печалбата на тази филма е била едва 267 000 лири. Това означава, че една трета от спечеленото тя е дарила на партията на Камерън. Такава любов е доста съмнителна, коментират в Лондон. 

"Консерваторите трябва да дадат обяснения и да отговорят на много сериозни въпроси и най-вече какво точно компанията New Century е получила в замяна, защото подобен трансфер е доста подозрителен", обяви Тамасин Кейв от Съюза за прозрачност на лобизма.

Шеф на фирмата е Дейвид Бърнстейн - един от основателите на фонда "Позитивна Русия", който се грижи за имиджа на Кремъл във Великобритания.

Миналата година New Century е поканила на закрита благотворителна закуска на Консервативната партия редица руски богаташи, включително бившият шеф на "Банката на Москва" Андрей Бородин, милиардерът Андрей Климко, както и депутата Василий Шестаков - близък приятел и партньор по джудо на президента Владимир Путин, разкри по-рано в. "Гардиън". Банкерът Бородин днес е подсъдим за корупция в огромни размери в Русия. На подобна закуска през 2012 г. е присъствал и руският дипломат Сергей Налобин - син на високопоставен офицер от руската служба ФСБ, наследничката на КГБ, продължава "Гардиън". Консерваторите не разкриват кои са били на тазгодишната закуска.

Депутатът от Лейбъристката партия Крис Брайън обвини Камерън в лицемерие и заяви, че смята връзки с подобни хора за "неподобаващи". Може би с това се обясняват "безхаберните действия" на Камерън по отношение на Путин, коментира депутатът.