Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Няма да ни оставят на мира, отвън също няма да ни оставят на мира. И аз не очаквам тук някой да се чувства достатъчно спокоен за собствената си отговорност.” Прогнозата е изказана от Лютви Местан на заседанието за КТБ при президента на 14 юни 2014 г., стенограмата от което бе публикувана преди седмица. Толкова много се е объркал г-н Местан... Три години по-късно не само всички действащи лица са оставени на мира, но и изобщо не личи някой от тях да се чувства неспокоен за собствената си отговорност. Нито репликите от стенограмата, нито поведението на същите тези лица днес показват те да се чувстват по някакъв начин отговорни или съучастни в генезиса, отхранването, експлоатирането и разграбването на КТБ.

Дори напротив - историята навлезе във фаза „цинизъм”, в която активните участници в политическия модел, направил възможна кражбата „КТБ”, вече съвсем открито се присмиват на българите. Йордан Цонев от ДПС, на чието съавторство разчита законотворецът Делян Пеевски, заяви в прав текст, че държавният бюджет е спечелил от фалита на КТБ. Разбира се, че от контекста могат да бъдат измъкнати две-три числа, които да „подпрат” тази глупост, но подобно безочие е показателно за това, което ще се случва оттук нататък: аферата „КТБ” не само бе допусната, не само не бе разследвана, но и вече ще ни се налага да спорим, че изобщо е имало такава афера. Тотална подмяна.

Проява на много лош вкус

Сметката на Цонев е следната - държавният бюджет отпусна заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който не можеше сам да изплати над 3 млрд. лева на вложителите. Отпуснати бяха 1,675 млрд. лева, от които две трети вече са изплатени, а лихвите възлизат дотук на близо 105 млн. лв. Това била печалбата. Но подобни ловки сметки пропускат ключови щрихи от картината - че за да върне парите на държавата, Фондът трябва да ги събере отнякъде. А ги събира чрез вноски от другите банки. Тоест от техните клиенти - фирми и граждани. Може ли това да бъде наречено печалба?

И още щрихи - само предприятията от държавната енергетика оставиха 160 млн. лв. във фалиралата банка; редица общински администрации и общински фирми и болници преживяха същото. „Закопаните” в КТБ пари се отразиха и на конкретни бизнеси, които не можеха да продължат да функционират, да плащат заплати и данъци. Да проспиш срутването на банка за няколко милиарда и после да се хвалиш със 105 млн. лв. приходи от лихви определено е проява на много лош вкус.

И много похабена хартия

Преди две години специално създадена парламентарна комисия произведе 150-страничен доклад, който каза, че най-виновен за фалита на КТБ е бившият собственик Цветан Василев, по-малко виновен е надзорът на БНБ, а най-малко виновна е ДАНС. Но тази похабена хартия е нищо в сравнение с обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 18 души. Главният прокурор Сотир Цацаров обеща случаят да влезе в съда до седмица, а обвинението да е изложено върху цели 15 хиляди страници. Става дума само за онези 205 млн. лв., които първо бяха изнесени в чували, а после не бяха изнесени в чували. Дори и доказателствата да издържат в съда, отговорност ще бъде търсена само за малка част от аферата. Активите за милиарди смениха собствеността си, следите се замитат, а синдиците успяха да съберат едва малко над половин милион лева.

Сега предстои окончателното удавяне на аферата. Ако успеят да осъдят някого, ще си запишат победа. Ако не успеят, ще обвинят съдиите. А институциите, с чието активно съдействие и бездействие бе разграбена КТБ, си остават непроменени. Така хубаво го е казал Местан според стенограмата: „Това е продукт на нерегламентирана връзка не просто на политика и бизнес, а на нерегламентирана връзка на институции и престъпен бизнес. Така изглежда. Тоест не става въпрос дали има формално изградени регулации и институции и че проблемът с неефективността на регулациите всъщност е продукт на много по-страшното явление, системното, че тези регулации са квази.”

Проблемът е, че това беше видно още преди фалита на КТБ, видно е и след фалита. Но нищо не последва и никой не настоява нещо да последва. А Йордан Цонев просто ни даде знак, че съвсем скоро на всеки въпрос за КТБ ще получаваме отговор: Какво КТБ, бе?!

Текстът е от "Дойче веле".

Коментари

Бедров отново се упражнява в глупости.

Няма проблем, че Ментата отчита позитив за държавата. В Щатите след голямата криза от 2008-а направиха същото - държавата даде кредитни линии на големите банки (изключая фирмата-конкурент на фирмата на тогавашния министър на финансите) и като си ги събра, също отчете печалба. Естествено, че печалбата е платена от текущите клиенти. Какво от това, важното е, че бъркането не е от данъкоплатеца. Който има нужда от банкови услуги, явно не е без пари :) Проблемът с КТБ е не дали Ментата има лош вкус или не. Проблемът с КТБ е, че не се обелва и дума за, както казват гербавите тролове, за "генезиса" на проблема. Тази омерта включва и Бедров. А "генезисът" се вижда ясно от втората стенограма. Герберастията, в лицето на мутрата Борисов и неговият ибрикчия Плевнелиев, поставят неколкократно въпроса за "спасяване на големите вложители". Това е и въпросът, който разваля седянката и докарва фалита на КТБ. За какво става дума? Думата за засегнати частни вложители на Герб като Рашидов ли е? Не. Тях Борисов и Плевнелиев също ги включват в сметката, разбира се, но като далечна втора или трета причина. Очевидно става дума за друго - за държавните фирми, на които именно Борисов и същия тоя Плевнелиев в битността му на министър разпоредиха да влагат в КТБ. Става дума за изплащане, от данъкоплатеца, на откраднатото от Цв. В. под диктат от Герб. Пита се, ако някой краде под диктат, отчита ли се на диктатора? Естествено, че се отчита. От това просто наблюдение е ясно и с каква цел се прави това - да не се шуми за краденото, за да не се види кой го е изял. А са го изяли Борисов и неговите помагачи. Интересен въпрос е защо днес Цв.В. е обвиняем. Помним, че след колапса на банковата система при Виденов, титанският български политик, стожерът на лилавите теменужки, някой си Ваньо К., замете престъпленията на прехода по още по-нагъл начин, като пусна мафията на светло.Ни един банкстер не беше осъден. Нае.аването на Цв.В. е двойно наказание - един път, защото както видяхме от докладите, самият Цв. В. доволно си е топил човката в пари, които Борисов явно е смятал за свои. Второ, за мераците му за политика. Проблемът КТБ е проблемът на сливането на мутрите и държавата - процес, много по-опасен от сливането на БКП и държавата едно време. Проблемът на "демократичните" журналисти е, че те старателно избягват обсъждането на проблема КТБ в правилния мутро-герберски контекст, защото са на работа при работодателя на Герб - разузнавателните служби на Германия и САЩ. Гнусничко, но факт.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.