Лидери на шест страни от Западните Балкани обсъдиха днес в италианския град Триест създаване на обща икономическа зона заедно с висши представители на ЕС и държавни и правителствени ръководители от неговите държави членки.

Срещата е част от така наречения "Берлински процес", инициатива на германската канцлерка Ангела Меркел от 2014 г., подкрепена от Австрия, Франция и Италия, Словения и Хърватия. 

Тя има за цел да развива регионалното сътрудничеството в Западните Балкани, като стабилизира някога разкъсвания от войни регион и го подготви за бъдещо членство в ЕС, който не предвижда приемане на нови членки до 2020 г.

В срещата участваха лидерите и външните министри на държавите от Берлинския процес, върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят по преговорите за разширяване Йоханес Хаан, еврокомисарката по транспорта Виолета Булц. Тук беше и българският министър-председател Бойко Борисов.

Очакваше се един от конкретните резултати от срещата да бъде договор за транспортна общност, който се обсъжда от 2008 г. Неговата цел да създаде интегрирани инфраструктура, земен и воден транспорт и да сближи законодателството в тази област с европейското.

"Смятам, че процесът на европейска интеграция на шестте държави не може да бъде успешен без икономически стимули, без регионът икономически да е подготвен за ЕС. Не трябва да подценяваме един важен елемент - регионът има да наваксва в икономическо отношение, но има и много неизползван потенциал. Ние трябва да стимулиране реформите по отношение на правовата държава. Без да инвестираме, икономиката няма да се промени",  каза Хаан по време бизнесфорум в рамките на срещата.

Създаването на свободна икономическа зона межда Македония, Сърбия, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово не се приема еднозначно от всички участнички в процеса, отбелязва "Политико".

Косово например се опасява от общност доминирана от Сърбия, която не го признава. Албания смята, че регионалното сътрудничество ще отдалечи страните от стратегическата им цел за европейско членство.

Хаан отдели специална част от изказването си, за да опровергае тази страхове:

"Ако мислите, че този общ, регионален пазара може да ви отклони от идеята за бъдещо европейско членство, още веднъж искам да ви повторя, че е точно обратното - става дума за подготовка на региона за бъдеще в единния европейски пазар".

Шестте държави са с общо 20 милиона души население и 76 на сто от търговията им е с ЕС. За последните години тя се е удвоила до 44 милиарда евро годино,но обменът помежду им остава същият  посочи Хаан.

Европейски грантове от 220 милиона евро в региона са мобилизирали допълнително финансиране от 3.3 милиарда евро досега. За тази година ЕС планира нови грантове от 48 милиона евро, които да мобилизират кредитиране за 220 милиона евро, каза комисарят.