"Поради естеството на работата си магистратите - прокурори, съдии, следователи трябва да търпят една идея повече ограничения, отколкото редовите граждани, защото те правораздават.

Чужди дарения не се вписват в естеството на магистратските организации." 

Така главният прокурор Сотир Цацаров изрази ясното си одобрение за проект, внесен преди седмица спешно от ГЕРБ - да се ореже възможността браншови магистратски организации да се финансират от чужбина.

Според Цацаров "чужди дарения не се вписват в естеството на такива организации".

Той самият обаче би преправил законопроекта:

"Нормата или проектът, който е предложен, се нуждае от известна корекция. България е страна, пълноправен член на ЕС – следователно не може да бъде забранено на магистратските организации да участват в проекти, които са на ЕС", даде пример главният прокурор, като илюстрира проектите по ОП "Добро управление" и др.

Той каза, че "чужди дарения могат да дойдат не само от "Америка за България", макар че всъщност законопроектът според мнозна наблюдатели е насочен именно към тази НПО и цели да "удари" единствено Съюза на съдиите в България.

"Забрана за всякакви други източници на финансиране, но с изключение на проекти и програми на ЕС - призова Цацаров как да бъде прекроен законът. 

Но всякакви други външни донори - било те фондации, било фондации, зад които стоят определени държави, било частни лица - те са несъвместими със статута на магистрата.

Безплатен обяд няма - и в гранответе също няма безплатен обяд."

На брифинг днес Цацаров изчете 5 случая, в които близки на жестокия убиец Стефан Станев едва ли не са умолявали МВР и прокуратурта да свършат нещо, след като са излагали факти, че той е наркоман и се заканва да ги убие (в крайна сметка Станев уби приятелката си Виола Петрова по особно жесток начин с два ножа и стик за голф).

Бившата съпруга - Благовеста Пенева, сестра й и майка й, са подали цели 5 пъти сигнали до различни районни в София и на тел. 112, че той се заканва и че ще ги убие. Прокурори са ги прекратявали, защото трябвало да се съдят по частен ред. Също така обвинител приел, че през 2015 г. било установено, че Станев е невменяем (което не дава право на прокурора да не образува раследване, б.р.), а полицаи се задоволявали да посетят местопроизшествието и да "минат" с пореден предупредителен протокол към изверга.

„Санкции ще има, каза Цацаров. - Заканата за убийство според българския НК все още не е престъпление от частен характер“.