"В момента българското общество има избор - или да бъде манипулирано от ултрадесни талибани, или да живее по законите на шериата, където имат право да говорят само десни, или в общество, където всеки има право да говори."

Това заяви днес пред Нова тв журналистът от БНР Петър Волгин.

Така той коментира скандалния си постинг във фейсбук, в който обяви за легитимно подпалването на крана, демонтиращ паметника със странното име пред НДК. Там той оправда и уличните погроми в Хамбург. Журналистът нито съжалявал, нито се притеснявал от публикацията.

"Разрушаването на този кран може да бъде разчетено като протест срещу разрухата. Това е съпротива срещу целия български преход", допълни Волгин.

Георги Харизанов от Института за дясна политика бе категоричен, че такива изявления трябва да бъдат наказуеми. Според него това е посегателство срещу частната собственост, която е свещена.

"Не може да се романтизира по този начин този рушащ се и опасен паметник", каза той.

"Българският народ се чувства достатъчно излъган през тези години", отговори Волгин.

Радиожурналистът даде пример с лошата приватизация в България.

"Този капитализъм, който съществува, ще си отиде. Недейте да плачете за крана", призова той. "Дори трябва да се радвате, че е срещу крана... Защото би могло да се палят имения на олигарси, на политици..."

Позицията му съвпада с тази на Съюза на комунистите в България: "Приемаме това за ярка акция срещу експлоататорската капиталистическа система", се казва в декларацията на Съюза.

Като председател на Съюза на комунистите в България се обявявам срещу „преследването на вещици“ и оценявам младежкия ентусиазъм, непримиримост и революционен дух, довели до палежа над частно-капиталистическия кран, подготвен за премахване на Паметника пред НДК.

Като представител на българската работническа класа и като убеден комунист подкрепям всички акции, насочени срещу експлоататорската капиталистическа пазарна власт в България и по света, пише Павел Иванов, председател на Съюза.