Журналистът от БНР Петър Волгин публично изрази подкрепа към палежа на крана, който демонтира паметника "1300 години България" пред НДК. Думите на Волгин станаха повод за реакции в социалната мрежа.

Сред тях се задава въпросът дали и БСП ще подкрепи този палеж. Изказват се и мнения, че Волгин трябва не само да бъде уволнен от БНР, но с него да се занимава и прокуратурата.

Има и защитници на Волгин, които заявяват, че ако той е терорист, други, които са отправяли заплахи към Паметника на Бузлуджа, трябва да бъдат определени като масови убийци 

"Сега с нетърпение очаквам и БСП да подкрепи подпалването на крана, за да се върне на нивото си от 1925 г."

Това написа във фейсбук блогърът Иван Стамболов. През 1925 г. е извършен атентатът в църквата "Св. Неделя".

Сайтът "Мисъль", в който пишат автори от близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика, стартира подписка за незабавното отстраняване на Петър Волгин от БНР.

"Според Петър Волгин – лице, което в качеството си на служител на Българско национално радио (БНР) получава пари от нашите данъци, да запалиш кран е легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Как действията на една община имат общо с капитализма е неизяснен въпрос, който за момента можем да оставим да се решава в дебрите на нощта от телевизионните врачки.

Запалването на крана, демонтиращ Седмокрилия паметник, е проява на тероризъм. С него идеологизирано лице или група казва на нашето общество – “Не пипайте нашите символи, или ви чака насилие”.

От изключително високо значение за нашето общество е одобрява ли БНР, в качеството си на държавна медия, проповядване на антидемократична идеология от своите служители? Одобрява ли ръководството на БНР нормализирането на насилието като начин за обществена промяна?

Ако БНР се ръководи от национално отговорни хора, то Петър Волгин следва незабавно да бъде уволнен поради публичното одобряване на насилствена антидемократична дейност. Нека бъде ясно декларирано пред всички българи, че държавна медия, за която щем, не щем плащаме с данъците си, не дава трибуна на хора, които одобряват действия, разлагащи цивилизационните постижения на българското общество.

БНР е поставено пред цивилизационен избор – ще заклейми ли насилието като инструмент за промяна в обществото, или ще продължи да подкрепя антидемократични прояви и одобряващите такива прояви лица. Ако БНР избере второто, одобрявайки изказвания като това на Петър Волгин, БНР, като държавна медия, легитимира организации като "Ислямска държава", които насилствено се стремят да разрушават държавността.

"Мисъль" стартира онлайн петиция за незабавното отстраняване на Петър Волгин от държавното радио."

Това се казва в публикация на сайта.

Доскорошният журналист във в. "Дума" и настоящ депутат от БСП Александър Симов пък защити Волгин в своя публикация във фейсбук.

"Значи Волгин е терорист, самозабравил се, разбеснял се левичар, с който трябвало да се занимава прокуратурата, ако цитираме гения на хуманизма и човеколюбието Антон Тодоров. И защо това - защото казал, че одобрява повреждането на крана...

Хахахаха, че ако за подобно нещо се подвеждаше под отговорност, то тогава онзи "журналист" от БНТ, който официално написа, че иска да пуска неутронна бомба на Бузлуджа, направо трябва да го екстрадираме в Хага и да го съдим като масов убиец....:))))

Бившият депутат Емил Кошлуков пък смята, че Волгин би трябвало да стане клиент на прокуратурата.

"Петър Волгин е нарекъл палежа на крана пред НДК, както и вандалщината в Хамбург от онзи ден легитимни. Легитимен означава законен. Добре ще е Волгин да каже по кой закон именно тези поражения върху имуществото са законни, а в Хамбург - и телесни повреди на хора. 

Второто по-широко значение на легитимен е нещо, което може да бъде оправдано с логика или с общоприети норми. Отново е добре да разберем по коя логика и обществени норми палежите, побоят и рушенето на чужда собственост са легитимни.

За подбудителство все още има текстове в НК. А Волгин изрично казва, че още подобни престъпления са добро нещо. 

Не е работа нито на СЕМ, нито на БНР да реагират тук. Има си МВР и прокуратура. 

Ако публичните личности, особено такива с трибуна в обществото, призовават към нарушаване на законите, това е много жалко. Обаче е и престъпно."