Папа Франциск отправи трогателно обръщение към лидерите на Г-20, които днес и утре заседават в Хамбург.

“Необходимо е да се даде абсолютно предимство на бедните, бежанците, страдащите, прокудените и изолираните и то без разлика на националност, религия или култура, както и да се пресичат въоръжени конфликти”, написа главата на Римокатолическата църква до канцлерката Ангела Меркел в качеството й на домакин на форума на Г-20.

От своя страна тя оповести посланието на папа Франциск пред държавните и правителствени ръководители от Голямата двадесетица.

В посланието си Светият отец апелира към участниците във форума в Хамбург да осъзнаят отговорността си като представители на една трета от световното население, осигуряващо 80 на сто от глобалната икономическа мощ.

“Държавите и хората, чиито глас най-малко се чува на световната политическа сцена, са точно онези, които най-много страдат от последствията на икономически кризи, без да имат каквато и да е вина и отговорност за тях”, пише папата.

Същевременно той призовава управляващите да се обърнат с лице към проблема с глада в големи части от Африка и да попадат ръка на страдащите народи. Като цяло световните проблеми са многопластови, но и взаимообвързани, поради което няма непосредствено и задоволително решение, посочва папата.

“За жалост доказателство в тази посока е бежанската криза, която не може да се отдели от проблема с бедността”, пише още Светият отец. 

Държавните и правителствените ръководители били длъжни да задействат процеси, които да направят възможно намирането на напредничави, а не на травматизиращи решения.

Понтификсът атакува и Доналд Тръмп, макар и косвено. Международните договори трябвало да се зачитат и спазват, както и да продължат да се стимулират многонационалните отношения.
Както е известно, Доналд Тръмп обяви излизане на САЩ от Парижкото споразумение за климата, носещо и подписа на предшественика му в Белия дом Барак Обама.