Мелания Тръмп не може да напусне къщата за гости на Сената в Хамбург, където нощува семейството по време на форума на Г-20. Така тя не успя да се присъедини към програмата, организирана за партньорите - съпрузите и съпругите на световните лидери.

Домакин е мъжът на канцлерката Ангела Меркел – проф. Йоахим Зауер.

Домът за гости на Сената в Хамбург, в който е отседнало семейство Тръмп.

Днес преди обед демонстранти обкръжиха и блокираха къщата за гости на Сената.

“Поради мерки за сигурност полицията все още не е дала разрешение да напускаме сградата. Първата дама на САЩ ще се присъедини към програмата, организирана за партньорите на лидерите от Г-20, когато това стане възможно”, заяви говорителка на Мелания, цитирана от германската новинарска агенция ДПА.

Проф. Зауер приветства гостите на пристанището, след което ги покани на разходка с кораб, а впоследствие и на обяд в елитен рибарски ресторант. Сред присъстващите са Брижит Макрон, съпруга на френския президент Манюел Макрон, както и Филип Мей, съпруг на британската премиерка Тереза Мей. Както Клуб Z вече писа, Софи Трюдо, съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо, беше довела малкия им син Адриен.

За следобед проф. Зауер беше организирал посещение в Центъра за климатични замервания. Там се регистрират промените в климата. Поради продължаващи демонстрации в Хамбург срещу форума на Г-20 посещението в центъра беше отменено. Вместо това учени ще отидат в хотел “Атлантик”, където ще изнесат лекции и ще отговарят на въпроси.

Междувременно сенаторът на Хамбург по вътрешните работи Анди Гроте съобщи, че броят на ранените униформени при размириците в Хамбург тази нощ и днес вече е 160 души. До тази заран се съобщаваше за 111 ранени полицаи. Арестувани са 45 буйстващи демонстранти.

Сред най-драстичните случаи от днес е обстрелване със сигнална ракета на полицейски хеликоптер, но за щастие тя е пропуснала целта. Нападнати са и два полицейски автомобила. Въпреки че в тях е имало униформени, вандалите са успели да потрошат стъклата и да напръскат каросериите с боя.

20 000 полицаи са на бойна нога в Хамбург за охрана на форума на Г-20.

Въпреки големия брой дирекцията на полицията в града се обърна за помощ и подкрепление от цяла Германия.

Най-голямата клиника в Хамбург “Асклепий” задейства вътрешна аларма за тревога. Всички лекари и медицински сестри, които днес би трябвало да почиват, са привикани да се явят незабавно. Подобна тревога се подава единствено при големи бедствия и аварии.