Акциите на "Тошиба" поскъпнаха с 3,2% в Токио, след като япоското бизнес издание "Никей дейли" паниса, че дъщерното американско дружество на компанията - "Уестингхаус Електрик", е пред подписване на договор за изграждане на нова ядрена мощност в България, съобщи Ройтерс. Според изданието прогнозната цена на проекта е около 500 млрд. йени или $ 4,87 млрд. 

От Българския енергиен холдинг не потвърждават новината, но в началото на юни беше обявено, че е взето решение дружеството АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на централата, а 30% да бъдат прехвърлени на американската компания. Сделката е американците само да участват в строежа, като след зареждането му с гориво да прехвърлят на държавата своя дял.

Сделката с американците беше придвижена изключително бързо, преговорите с "Уестингхаус" започнаха в средата на май. Според експерти даването на седмия блок на "Уестингхаус" е с цел САЩ да не критикуват изграждането на руския газопровод "Южен поток".