Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия обяви днес план за солидарност с Италия срещу рязко нарасналия миграционен натиск от Африка през Средиземно море. Мерките включват 35 милиона евро за италианските власти и 46 милиона евро за увеличаване на възможностите на бреговата охрана на Либия, откъдето отплават към Европа мнозинството от нелегалните мигранти. 

Италианското вътрешно министерство съобщи вчера, че нелеггалните пристигания в страната за първото полугодие са 85 183, т.е. с 14 000 или 20 на сто повече от същия период на миналата година.

 „Изключително тежката ситуация в Средиземно море не е нито нова, нито само временна. Постигнахме огромен напредък през последните две години и половина към реална политика на ЕС в областта на миграцията, но сега спешното положение изисква от нас сериозно да ускорим нашата съвместна работа и да не изоставяме Италия сама", каза  първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс. "Акцентът на усилията ни трябва да бъде върху солидарността — солидарност с хората, които бягат от война и преследвания, и с нашите държави членки, подложени на най-силен натиск. В същото време е необходимо да действаме в подкрепа на Либия, за борба с контрабандистите и за засилване на граничния контрол, така че да се намали броят на хората, предприемащи опасни пътувания към Европа.“

Колегиумът на комисарите разгледа днес италианско искане за повече европейска солидарност, след като миналата събота то получи подкрепата на Германия и Франция на тристранна среща в Париж. Планът на комисията ще бъде на вниманието на неформална среща на вътрешните министри на ЕС в естонската столица Талин в четвъртък и петък.

"Цялата идея на европейското сътрудничестнво е, че ако един от нас попадне в беда, другите ще му дойдат на помощ. Ако загубим тази идея в една област, ще я загубим и в други области",  каза Тимерманс на пресконфененция в Европейския парламент в Страсбург днес. "Това е урок, който се надявам, че сме научили през последните две години".

"Вторият урок, който научихме, е че когато проектирахме Дъблинския регламент (че кандидатите за убежище остават в страната, където първо са стъпили на европейска територия - б.р.) никога не сме си представяли специфичната ситуация в Гърциия и Италия, пред която сме изправени през последните две или три години", добави той. "Много добре е да кажем, че първата страна на пристигане трябва да се занимава с всичко това, ако има някакво справедливо разпределение на тежестта между страните, които участват в Дъблинския регламент. Но ако има само две страни, които трябва да носят цялото бреме, ... тогава си мисля, че е много несправедливо да кажем: Това е само ваш проблем".

Тимерманс каза, че единстнвеното устойчиво решение е ЕС да работи със страните на произход на мигрантите те да не тръгват изобщо към Европа. Тази година отново са регистрирани близо 2 000 удавени в нелегалния трафик на хора с лодки през Средиземно море.

"Когато предлагаме решения, да не създаваме нов привличащ фактор", предупреди той.

Първият заместник-председател на комисията за пореден път призова държавите-членки да изпълнят ангажиментите си за приемане на мигранти с право на международна закрила от Италия.

Комисията и Италия заедно ще предложат кодекс за поведение на неправителствените организации, които помагат в търсенето и спасяването на нелегални мигранти в Средиземно море, каза още Тимерманс.

Италианските власти бяха заплашили да затворят пристанищата си за съдовете на тези организации заради рязко нарасналия брой на нелегални икономически мигранти, които не могат да минат за бежанци от конфликти и преследване.

Тимерманс призна, че ЕС трябва да ги връща, за да намери устойчиво решение на проблема с миграцията, които по думите му ще продължи с десетилетия.

Кодексът има  за цел да се избягват инциденти в морето и несъзнателно да се създаде привличащ фактор на нови мигранти, каза Тимерманс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.