Зам.-главният мюфтия Бирали Бирали заяви пред бТВ, че всеки мюсюлманини се притеснява, че със съпругата му може да се случи нещо, ако носи забрадка. Неотдавна семейството на Бирали стана обект на атака заради забрадка, носена от неговата съпруга.

"Това не са първите такива проблеми, които срещаме. Всеки един от мюсюлманите има наум, че когато съпругата му е със забрадка, може да се случи това. Много пъти са минавали граждани, плюели са и отминават", каза Бирали.

И уточни, че става дума за забрадка, а не за хиджаб или бурка.

Бирали призна, че в България е заложено уважение между различните религии. Според него обаче трябва и "да си сверим часовника".

"Години наред се насажда омраза, говори се срещу различния. Всеки ден срещу хората се изсипват настроения срещу мюсюлманската религия. Не само от медиите, а и от учебниците по история", каза Мюмюн.

И разказа за случай, при който той и други мюсюлмани са били нападанти в Монтана от ученици, докато са излизали от джамия с викове "стреляйте по тях, по мръсните турци, нашите поробители". От своя страна деца от мюсюлмански семейства питали своите родители: "Ние такива лоши хора ли сме".

"Следващия път някои от мюсюлманите няма да се сдържат. въпрос на време е някой да изпусне нервите си", каза Бирали.

Той каза, че е получил много обаждания от мнозина, като голяма част от тях дори са християни и юдеи. Бирали изтъкна, че в обществото ни има разум:

"Когато се случват тези бели, никой няма да бъде спокоен. Ако продължаваме така безотговорно, това ще се случи и при нас. Нормално е да видиш и джамия, и църква, и синагога. Има различни етноси, различни религии", каза Бирали.