Покрай случая със затварянето на Корпоративна търговска банка ще бъдат глобени медии и политици, стна ясно от интервю на председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) пред Би Ти Ви.

КФН свърши повече от добре своята работа, ние нямаме правомощия да осъществяваме банков надзор, а само надзор на публични компании – свалихме КТБ от търговия, стартирахме разследване за корпоративна манипулация, изпратени са писма до медии и институции, ще бъдат глобени политици и медии включително за насаждане на страх”, казва Мавродиев.

Той определи като "манипулативна" разпространяваната чрез медии информация за офшорните собственици на "Булгартабак холдинг" и скритите за тях действителни собственици. „Внушават се подобни легенди, които не са подкрепени с документи”, обяснява той.

„Имам непоколебимото убеждение, че двама мои заместници са извършили престъпление срещу финансовата система. Единият вече беше сменен от парламента”, обяви шефът на Комисията по финансов надзор. 

По думите му, той многократно е призовавал другия си заместник да подаде оставка, защото "клати регулатора, а така се създава смут”. 

Заместниците, които визира Мавродиев, са Борислав Богоев (вече бивш) и настоящият Николай Попов, който ръководи управление "Надзор на инвестиционната дейност". Миналата година те в уникално за административната практика писмо те упрекнаха началника си писмо, че еднолично е взел решение за преместване на КФН в нова офис сграда, което е свързано с необосновани разходи.

Мавродиев подаде жалба до прокуратурата срещу тях.