Министър-председателят Бойко Борисов ще предаде "папката, за която се твърди, че му е оставена от премиера Герджиков" на прокуратурата. За това съобщава самият Борисов пред министрите си са заседанието на правителството в сряда, става ясно от стенограмата.

Съобщението звучи така:

"В този ред на мисли да ви кажа, че въпросната папка, за която се твърди, че ми е оставена от премиера Герджиков, днес я изпращам надлежно на главния прокурор, защото аз не съм разследващ орган и не ми е работа да се занимавам с това. Ако има нарушения, виновниците да си понесат наказанието. Така че, както ми е оставена, така ще бъде препратена по надлежния служебен ред."

От стенограмата не става ясно кой е "редът на мисли", който подсеща Борисов за папки, оставени му от предшественика му в служебното правителство Огнян Герджиков. Думите му идват веднага след като вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов формално докладва предложение до президента Румен Радев да издаде указ за промени в длъжностите, изискващи висше офицерско звание. Вероятно е обаче да го подсеща споменаването на държавния глава.

Репликата на Борисов не разкрива и коя е папката, оставена му от служебния премиер, която има предвид. Но още при сдаването на властта Герджиков съобщи, че оставя на Бойко Борисов папки с препоръки, идеи, както и с резултати от направените ревизии в различните министерства. 

Преди няколко дни обаче - на 24 юни, в интервю за бТВ професорът съобщи, че е предоставил на настоящия министър-председател и папка, в която "пише разни неща, които не са най-добрите" за назначения от Борисов шеф на Агенция "Митници" Георги Костов.

Костов бе главен секретар на МВР по времето на кабинета "Борисов 2", но бе сменен при временното правителство. Тогава от ГЕРБ рагираха остро и обвиниха кабинета и президента в натиск и уволнения по политически причини, а Герджиков отвръщаше, че ако излезе наяве разговорът му с Костов, това няма са е добре за Костов.

 

"Разбира се, за всеки човек на висока позиция може да има и клеветнически твърдения", застрахова се Герджиков пред бТВ, съобщавайки за тази папка.

На 27 юни и президентът Румен Радев попита от Горна Оряховица Бойко Борисов дали е чел "папката от Герджиков". Поводът за въпроса към премиера бе първата атака от ГЕРБ срещу държавния глава и служебния кабинет по повод сагата с избора на нови изтребители за Военновъздушните сили. Тогава Цветан Цветанов "заподозря" Радев, че се е месил в избора на "Грипен" и заговори за корупция.

 

"Надявам се г-н Борисов ясно да заяви, подкрепя ли декларациите на своя заместник (Цветанов - б.р.)? И когато говорим за корупция също така - дали г-н Борисов е проверил какво съдържа папката, завещана му от г-н Герджиков?", попита Радев от Горна Оряховица, цитиран от БНТ.