Парите във фонда, предвиден за покриване на щетите от бедствия, са на санитарния минимум.

Днес правителството взе решение за разпределяне на нови 28 милиона лева, които трябва да отидат за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново.

През април кабинетът извади от резерва в държавния бюджет, заложен за непредвидени и неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия 26,7 милиона лева. Те бяха похарчени за укрепване на храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас, за разплащане за укрепването на бреговете и дигите на р. Туфча в района на с. Брезница, Гоце Делчев), за авариен ремонт на мост в с. Садово, Аврен, за възстановяване на пътна връзка за квартал в с. Дедина, Златарица и мн. др.

Общо фондът разполагаше със 70 милиона лева. Така, след днешното решение излиза, че от него вече са похарчени 54,7 милиона лева и за непредвидени разходи остават едва 15,3 милиона. 

Вицепремиерът Цветлин Йовчев коментира след заседанието на Министерския съвет днес, че е разтревожен от този факт и щели да се търсят варианти за намиране на допълнителни средства. 

По отношение на пострадалите от последните наводнения пък Йовчев даде заявка, че държавата щяла да им осигури бяла и черна техника.