Турция ще изпрати до 1000 нови войници в Катар, съобщава в. "Таймс".

Изпращането на военните в турската база в емирството допълнително ще увеличи напрежението в региона. Премахването на базата беше едно от 13-те искания на четирите арабски страни, които прекъснаха дипломатическите и тръговските си връзки с Катар, за да вдигнат ембаргото.

Преди три седмици Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет изолираха емирството и го обвиниха, че подкрепя терористични организации.

Катар заяви, че исканията на четирите държави не са нито основателни, нито осъществими. Турският президент Реджеп Ердоган подкрепи позицията на емирството:

"Приветстваме позицията на Катар, защото смятаме, че 13-те точки противоречат на международното право", коментира Ердоган. "Това е много грозен подход и ние ще се стремим да подкрепим Катар."

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън коментира, че исканията на четирите арабски държави са "трудни за изпълнение", но все пак представляват база за провеждане на диалог и решаване на кризата.

"Помирителна риторика също би помогнала за намаляване на напрежението", заяви Тилърсън, цитиран от Би Би Си.

Американският президент Доналд Тръмп също обвинява Катар в подкрепа на тероризма. 

Съюзът между Турция и Катар датира от началото на Арабската пролет. И двете страни подкрепят "Мюсюлманско братство" и групировките, свързани с него, и се противопоставят на тогавашните режими в Близкия изток. Политическата опозиция в Сирия, доминирана от личности, свързани с "Мюсюлманско братство", е основана през 2012 г. в столицата на Катар Доха. Оттогава базата й е в петзвезден хотел в Истанбул, а сметките се поемат от Катар. 

Анкара и Доха поддържат връзки с палестинската организация "Хамас", считана за терористична групировка от САЩ, ЕС и Израел. Те не признават и управлението на президента на Египет, една от страните, наложили ембаргото, Абдел Фатах ел-Сиси, който е на този пост от свалянето на правителството на Мохамед Морси, подкрепяно от "Мюсюлманско братство".

Турската военна база в Катар е основана през март 2016 г. и е първата база на Анкара в Близкия изток. Тя е построена "по-скоро за престиж", коментираха тогава анализатори.

От началото на дипломатическата криза в Персийския залив, Турция изпрати над 100 войници в базата, която преди това има само поддържащ персонал. 

Саудитска Арабия също подкрепя въоръжената съпротива срещу сирийския президент Башар ал-Асад. Една от причините за напрежението между нея и Катар е именно борбата за контрол върху сирийската опозиция, коментира "Таймс".