"Категорично да. Аз не съм убедена, че на г-жа Бетина Жотева ще и е комфортно да работи вече като член на СЕМ".

С тези думи вицепрезидентката Илияна Йотова отговори пред бТВ на въпрос дали смята, че представителката в медийния регулатор трябва да се оттегли след историята между нея и журналистката Къдринка Къдринова. Последната обвини Жотева в заплахи, които тя на свой ред отрече.

Бетина Жотева е представител в СЕМ от квотата на президента. Тя бе назначена с указ на държавния глава (2012-2017) Росен Плевнелиев през 2015 г.

Вицепрезидетката каза, че не е разговаряла с Румен Радев по темата, тъй като ситуацията се е разиграла непосредствено преди неговата визита в Гърция. Йотова не се ангажира с мнение каква е формалната процедура за отзоваване на член на СЕМ, нито дали може и трябва да се прибегне до подобно действие. Според нея действието трябвало да дойде от самата Жотева.

Илияна Йотова похвали представянето на номинираната за еврокомисар от правителството евродепутатка от ГЕРБ Мария Габриел по време на изслушването й в Европейския парламент на 20 юни. По думите на вицепрезидентката Габриел е изключително подговена и категорично отрече версиите, че ресорът й - дигитализация и цифров пазар, е маловажен, напротив. Това бе един от заявените приоритети на действащия състав на Европейската комисия.

"Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са много различни, но това, което забелязвам в този мандат е огромното желание страната ни да изглежда добре навън. Засилените дипломатически совалки на двамата през последните дни са именно в тази посока", каза още тя в ефира на бТВ.

Според Йотова обаче България продължава да не изглежда добре навън – "с този механизъм, който ни наблюдава 10 г. за корупция, за съдебната реформа". И отново нарече евронаблюдението над страната ни неработещо. 

Вицепрезидентката се изказа скептично за създаването на нов антикорупционен орган:

„Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа”.