"Сега си искаме паметника "Бузлуджа", защото сега съм председател на БСП и взимам решенията".

Така лидерката на БСП Корнелия Нинова отговори пред Нова тв на въпроса защо чак сега социалистите се активираха да получат т.нар. "чиния" на историческата за родната столетница поляна. Собствеността върху имота бе предоставена на БСП от първия кабинет "Борисов" през 2011 г., но след като от "Позитано 20" 6 години не финализират придобиването, служебният кабинет "Герджиков" отмени дарението. В резултат Нинова призова Борисов да си изпълни ангажиментите към левицата, дадени като обещание преди години.

Корнелия Нинова потвърди версията на новия регионален министър Николай Нанков, според когото след последните промени в Закона за държавната собственост партии не могат да получават държавни имоти за разпореждане безвъзмездно. За това вече има три варианта - отдаване под наем, право на ползване за срок от 10 години или да се обяви търг за продан на паметника.

"Ние ще напишем на премиера Бойко Борисов, че ще поискаме за ползване паметника за 10 години", съобщи Нинова партийното решение. Левицата не е съгласна на търг, тъй като за подобна опция са се обявили много кандидат-купувачи.

По думите й първата стъпка на БСП ще е да се спре разрухата на т.нар. "чиния". Второ - да се събере екип от архитекти, които имат желание да помогнат за реставрацията, заедно с автора на сданието.

"Обадиха се архитекти от чужбина, които смятат "Бузлуджа" за архитектурен шедьовър", заяви Нинова. 

Тя коментира и решението БСП да направи собствена телевизия, взето преди ден от Националния съвет на партията. 

"Няма среща, на която да не чувам от нашите членове и симпатизанти – телевизия кога и ще имаме ли? Това е единственото обещание, което дадох на конгреса, на който бях избрана за председател и още не съм изпълнила. Много е важно, за да може нашите послания да стигат автентично до хората, които се интересуват от тях.", каза червената лидерка.

Според Нинова най-сериозната грешка на премиера Бойко Борисов е, че "обещава и след това не изпълнява, а това е тежък грях в политиката". И освен това демонстрирал неуважение към институциите у нас, например неуведомявайки парламента за действията си по време на посещения в чужбина и поемане на ангажименти на тези срещи. Третият "грях" на премиера била намесата в работата на съдебната власт, като единственият даден пример бе как си контактувал с  SMS-и с членове на Висшия съдебен съвет.

Корнелия Нинова смята, че руският президент Владимир Путин е добре дошъл в България за 3-и март догодина, каквато покана е отправена от българския президент Румен Радев.

"Смятам, че Путин е добре дошъл и заради повода, и защото отношенията между България и Русия трябва да минат през периода на охлаждане. Как Путин го приемат в Европа, а това се не се струва скандално на някои български десни?", попита лидерката на левицата.

За предложения законопроект за промяна в Изборния кодекс, в който да се въведе смесена избирателна система - 120 пропорционални и 120 мажоритарни депутати, Нинова обясни, че тази идея била единствената, която обединява, а не разделя. Причината била, че над 2 милиона души са поискали мажоритарен вот, но останалите избиратели у нас не са поискали това.

Затова и се търси "златната среда", а и според предложението на БСП хората ще могат да гласуват и само за мажоритарните кандидат-депутати. Тоест - няма да има задължение да се пусне бюлетина и за пропорционални листи, с които ще се избират половината народни представители, ако подобна идея мине.

"Не сме говорили с ГЕРБ по темата - първо трябваше да се произнесе партията", каза лидерката на БСП и припомни, че решение за изработване на законопроект за смесена избирателна система висшият орган на БСП е взел още миналата година.