Противоконституционен, антипазарен и антиевропейски – така изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгений Иванов определи новата ревизия на Закона за защита на конкуренцията пред БНТ. Върху приетите наскоро промени в закона президентът Росен Плевнелиев наложи вето, като КРИБ бе една от организациите, които пискаха тази мярка. Сред тях се предвижда Комисията за защита на конкуренцията да одобрява договорите между веригите и търговците и да налага глоби на хипермаркетите ако злоупотребяват с по-силната си позиция при преговорите с достъвчици.

Според Евгений Иванов законът е дело на “шайка номенклатурчици, които на времето тяхната любима партия им подари едни фабрики веднага след промените…” - Те ги съсипаха… И сега, започват да търсят – пак тяхната партия на власт, “моля ви се, помогнете, дайте да видим какво ще направим”… Тези хора, духовните бащи на този закон искат да се разхождат из веригите като гаулайтери и да командват – тука това ще направиш, тука това ще направиш. Това е целта на закона, разбирате ли? - аргументира се Евгений Иванов.

Според него законът трябва да бъде върнат, за да може разумните хора да преценят какво може да бъде направено в рамките на една разумна регулация. Дори отсъствието на оценка на въздействието, което е записано в закона, стига за да наложи президентът вето, смята изпълнителният директор на КРИБ.

Според Сдружението за модерна търговия - организация, която представлява интересите на т.нар. хипермаркети, има риск от драстично поскъпване на цените на хранителните стоки заради предвидените санкции за търговците.