Една от водещите политически линии на БСП в последните седмици е атака на правителството, заради присъствието на "Обединените патриоти" в него. Социалистите заклеймяват патриотите по всеки възможен начин. Тази позиция обаче, подобно на много други, произлизащи от "Позитано" 20, е най-обикновено лицемерие.

И то не само защото преди изборите същите тези патриоти бяха обявени за възможен коалиционен партньор, ако БСП е първа политическа сила. От всички приказки на БСП по адрес на патриотите е видно едно. Социалистите са много против "фашистите", но очевидно нямат нищо против да привлекат избирателите на същите тези "фашисти" на своя страна.

Една от основните грижи на БСП напоследък е тази, че патриотите са подвели своите избиратели. Обещали им по-високи пенсии, обещали им наборна военна служба, но се отказали от тези си обещания само и само, за да са във властта.

Загрижеността на БСП по тези теми, особено за наборната служба, е доста любопитна. Казармата бе отменена по времето на тройната коалиция, когато БСП бе първа политическа сила във властта. В миналия мандат патриотите внесоха закон за връщане на службата, но социалистите гласуваха "против" него. Последователност всяка тук оставете.

По-важното обаче е друго. Заиграването на БСП с електората на патриотите за пореден път показва, че дори антифашизмът на тази партия е конюнктурен, според актуалния интерес. Социалистите по никакъв начин не се опитват да превъзпитат тези хора, да ги убедят, че не е редно да се гласува за крайни националисти с фашистки уклон. Те просто се опитват да ги привлекат на своя страна.

Разликата в отношението на БСП към фашистки прояви, когато те са свързани с хора в изпълнителната власт и когато става дума за съветници на президента, вече е достатъчно ясна. Флиртът на БСП с електората на патриотите обаче е още по-опасен. Очевидно за "Позитано" 20 няма никакъв проблем, ако партията приобщи подобен тип избиратели. Вероятно дори БСП би се ангажирала да изпълни някое от техните очаквания, ако получи властта.

Остава само да напомним, че партията на Хитлер не се е наричала фашистка. А националсоциалистическа. Дали БСП не се опитва да следва челния опит на фюрера?