Сериозни законодателни промени ще облекчат гражданите в битката им с тежката бюрократична машина от есента. 

„През септември 12 документа на хартия ще отпаднат при искане на услуга от администрацията, а чиновниците ще могат да си взимат автоматично данните от 8 регистъра на различни ведомства по електронен път“. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след края на правителственото заседание днес, на което бе поставено началото на административната реформа. 

В края на миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов свика работна среща, на която бяха обсъдени мерките за облекчаване на административните режими за работа с гражданите, за да се сложи край на безкрайните опашки по гишетата, които „създават усещане за тревожност и корупция“. 

„Служителите в Министерски съвет, които ще се занимават с административната реформа, няма да излизат в отпуск през лятото, докато тя не бъде въведена“, заяви вчера шефът на новата агенция "Електронно управление" Росен Желязков.

Целта на правителството е, ако са необходими справки от три администрации за получаването на дадено разрешително, чиновниците да обменят данни по електронен път, без гражданите да губят време, пари и нерви по институциите. 

„Борбата с излишния бюрократичен товар се води на няколко фронта, ако използваме арменска терминология. На първо място търсим и идентифицираме звената и администрации, където административното обслужване е излишно затормозено и забавено. Опитваме се да оптимизираме процесите там – да бъдат по-кратки, по-достъпни, по-евтини. Но голямата битка всъщност е електронизацията на процесите“, изтъкна Томислав Дончев. 

12-те удостоверения са достъпни от 8 регистъра -Търговския, Имотния, БУЛСТАТ, Регистъра на задълженията към митническата администрация, Регистъра на актовете за граждански брак, Регистъра на задължените лица, Регистъра на пенсионерите и Регистъра на признатите дипломи за висше образование. 

„Днес е първата голяма крачка. Когато този процес завърши, ще имаме безхартиено общуване между хора и администрация", допълни Дончев. 

Ето дванадесетте документа, които ще преминанат от хартия в електронен вариант:

- удостоверение за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, издавано от Агенцията по вписванията;

- удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на юридическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;

- удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо лице в Имотния регистър, издавано от Агенцията по вписванията;

- удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър, издавано от Агенцията по вписванията;

- удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция „Митници“;

- удостоверение за семейно положение, издавано от общинска администрация;

- удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация; 

-удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;

-удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Националната агенция за приходите;

-удостоверение обр. УП-7 за размер и вид на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт; 

-удостоверение обр. УП-8 за доход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;

-удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.