Травис Каланик подаде оставка от поста главен изпълнителен директор на компанията Uber, която основа през 2009 г. и я превърна в сериозен играч в транспортния бизнес. "Ню Йорк таймс" съобщава, че Каланик е бил принуден да се оттегли заради бунт на част от акционерите.

Петима от основните инвеститори в Uber са настояли Каланик да подаде оставка незабавно. Сред тях е бил и членът на борда Бил Гърли, представител на компанията за рисков капитал Benchmark.

Акционерите са изпратили писмо до Каланик, с което го призовават да си тръгне. Писмото е било озаглавено "Как да продължим с Uber" и "Ню Йорк таймс" разполага с копие от него. В обръщението пише, че Каланик трябва незабавно да подаде оставка, защото компанията има нужда от промяна в ръководството. 40-годишният Каланик е провел разговор с някои от ключовите акционери, след което е обявил решението си да изпълни искането им. Той ще остане част от борда на компанията.

"Обичам Uber повече от всичко друго на света и в този труден момент в живота си, приех тяхното искане да се оттегля, за да може компанията да се върне към градеж вместо да се разсейваме с поредната битка", обяви Каланик. 

Проблемите на Каланик започнаха по-рано тази година, когато един от бившите инженери на компанията описа подробно как е била тормозена сексуално във фирмата. Това доведе след себе си още оплаквания и в компанията започна вътрешно разследване.

В същото време Uber започна съдебна битка за интелектуална собственост с Waymo - компания на Google, която произвежда самоуправляващи се автомобили. На всичкото отгоре Uber стана обект и на федерално разследване за използван софтуер за избягване на проверките на пътната полиция.