ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Въпреки че преди седмица лидерът на ПЕС Сергей Станишев мотивира решението си да остане евродепутат с това колко е присъствието му в Брюксел, днес стана ясно, че той е пропуснал първата сесия на Европарламента. Станишев играел важна роля за стабилизирането на държавата, която тези дни паднала в жертва на "опити за политически сценарий за банковата система".

"По-важното за мен е, че играем важна роля за стабилизиране на държавата. БСП е изцяло на разположение на българската държава и на институциите", посочи Станишев какъв е бил мотивът му да пропусне конституирането на новия европарламент и преизбирането на социалиста Мартин Шулц за шеф на ЕП.

Соцлидерът даде специален брифинг заедно със заместниците си в партията Янаки Стоилов и Димитър Дъбов. Той беше посветен най-общо на провелите се миналата неделя под шапката на президента консултации между парламентарно пердставените партии. Станишев изрази "задоволство" от постигнатите решения като не пропусна да отбележи, че датата за предстоящия парламентарен вот - 5 октомври, е била предложена от ГЕРБ и ДПС и подкрепена от "България без цензура".

"Събитията от последните 24 часа показаха ясно, че държавата има. Въпреки непремереното говорене от политически лидери, което създаде напрежение, мерките, предприети от БНБ и от правителството дадодах своя резултат", посочи Станишев, навярно визирайки изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, с което той призова МВФ да се намеси за спасяване на баноквата система. По думите на Станишев имало "опит за политически сценарий, опит за спекулации, много вредни за банковата система".

На въпрос каква законодателна програма до края на живота на 42-ото НС е била обсъждана, лидерът на социалистите обяви, че БСП имала своите конкретни предложения, но по същество не се стигнало до дискутиране на темата.

"Другите се занимаваха с друго - с политически сценарии", повтори Станишев. След това изброи, че за социалистите били важни законите за здравето, за професионалното образование, за военноинвалидите и др. Той скочи и срещу ветото, което вчера президентът Росен Плевнелиев наложи върху закона за защита на конкуренцията като посочи, че бил "учуден", че държавният глава е върнал толкова важно антимонополно законодателство. 

По отношение на отложения пленум на БСП, който трябваше да се проведе в понеделник, който беше отложен с мотива, че лидерът на социалистите ще участва в първата пленарна сесия на новия Европарламент, Станишев обяви, че той все пак ще се проведе на 5 юли. Като дневен ред на заседанието той очерта политическия анализ на ситуацията, оценка на участието на БСП в управлението през последната година, каквато социалистите направиха на пленума си малко след евровота, както и на задачите, поставени на соцлидера на същия пленум. Тогава социалистите дадоха на Станишев мандат да води преговори с останилите парламентарни сили за предстоящия вот, както и да оглави предизборния щаб на БСП.

Станишев отказа да отговаря на въпроси, свързани с това дали ще се оттегли от ръководството на партията, ще свика ли конгрес и дали левицата няма да се управлява до предсрочния вот от временно ръководство, каквито слухове се носят от няколко дни насам. Вместо това той посъветва журналистите да четат и да слушат внимателно изказванията му. Преди време журналистите правилно бяха интерпретирали негови думи, че ще предпочете мястото в Европарламента, а от партията после официално се скараха на медиите, че не слушат внимателно какво казва соцлидерът.

Социалистите коментираха още две теми. Първата беше свързана с искането на ГЕРБ, поставено малко по-рано през деня от зам.-председателя Цветан Цветанов новият закон за МВР да влезе в сила от края на годината, а не от днес. Янаки Стоилов посочи, че това бил един социален закон и нямало никаква причина за отлагането му.

Докато Станишев, Стоилов и Дъбов даваха брифинг на Позитано 20, лидерът на "Атака" Волен Сидеров изникна пред депутатския вход на парламента, за да обяви, че националистите вече няма да влизат в зала. На въпрос дали левицата се притеснява, че няма кой да поддържа кворума лидерът на БСП каза, че каквото зависело от нея щяло да се направи и социалистите нямало да се откажат от предлагането на закони.