МОМЧИЛ ИНДЖОВ

"Позицията на Италия е ясна. "Южен поток" е стратегически проект с оглед увеличаване на диверсификацията и енергийната сигурност. Подкрепяме проекта, но той трябва да се развива по европейските правила."

Това заяви италианският посланик у нас Марко Контичели. Той представи приоритетите на започналото днес италианско председателство на ЕС в присъствието на външния министър Кристиан Вигенин.

Кристиан Вигенин и Марко Контичели се готвят да представят италианските приоритети.

"Италианското председателство ще подкрепя и други енергопроекти, с които може да е свързана България", каза още Контичели.

Според него разширяването на Шенген винаги може да влезе в дневния ред на ЕС. Посланикът припомни, че Румъния и България изпълняват условията, но просто у някои страни членки на ЕС е останало съмнение. За приемането на една държава в Шенген е необходимо единодушие.

Три са приоритетните сфери на Рим в шестмесечния период, в който страната ще оглавява ЕС до края на годината.

1. Растеж и заетост

2. Правата на гражданите

3. Глобалната роля на ЕС

Италия подкрепя разширяването на инициативата за младежка заетост. В момента в Европа има 7,5 милиона млади хора до 25-годишна възраст, които хем са безработни, хем не учат. Огромна тревога буди и фактът, че днес в ЕС общият брой на хората без работа е 26 милиона души.

Регионалните кризи са пред прага на ЕС - както в Украйна, така и в Близкия изток и Средиземноморския регион, изтъкна Контичели. Важно е да се отбележи, че евроскептицизмът постоянно расте и сега е силно представен в Европарламента.

По отношение правата на гражданите си Европа трябва да е по-близко до хората, смята дипломатът. Изключително важен е въпросът за миграцията и убежището. Един от проблемите е признаването на правото на една държава да предоставя политическо убежище.

Клуб Z попита Кристиан Вигенин и Марко Контичели възможно ли е теоретично да бъде признато правото на Русия да приюти американския беглец Едуард Сноудън и дали някоя държава от ЕС някога може да му даде убежище. "Не сме коментирали подробно темата за убежището, позволете ми да не отговоря на този въпрос", отговори българският външен министър.

Като глобален играч ЕС подкрепя териториалната цялост на Украйна. "Считаме обаче, че Русия остава важен наш партньор по икономическите, политическите и глобалните въпроси", каза италианският посланик.

"За последен път вероятно се срещаме в този формат. Искам специално да благодаря на министър Вигенин, че избра държавната позиция пред партийната", каза Гергана Паси от "ПанЕвропа България", която организира събитието днес.

Паси имаше предвид подкрепата на министъра за Украйна, с която той разгневи немалко свои съпартийци от БСП.

"България в момента малко изживява мигове от недалечното италианско минало. За шестте месеца, през които Рим ще председателства ЕС, ние ще имаме три правителства", заяви Вигенин.