Колкото повече наближава краят на 42-ото Народно събрание, толкова по-акивни стават депутатите във внасянето на законопроекти. През юни те са цели 32, което е рекорд от началото на годината. През януари са внесени 20 законопроекта, през февруари 26, през март 20, през април 12, а през май 19.

Активността на депутатите е особено любопитна с оглед на факта, че в началото на този месец лидерите на управляващите ДПС и БСП заявиха, че трябва да се върви към предсрочни избори възможно най-скоро. Въпреки това именно депутатите от тези две партии са внесли най-много законопроекти през последния месец.

Сред внесените закони, както може да се очаква, има някои откровено лобистки текстове. Такива са например поправките в закона за туризма, с които директно се узаконяват стари нередовни строежи на лифтове и писти, предоставяне на общинска и държавна земя без търг и конкурс и без смяна на предназначението й за разширтяване на подобни съоражения. Тези поправки са внесени от Дора Янкова, депутат от БСП и в миналото кмет на Смолян, както и от колегата й Таско Ерменков. Подозренията са, че с тези текстове директно се обслужва дружеството "Витоша ски", което приватизира преди години столичното общинско дружество, притежаващо ски пистите и лифтовете на Витоша. Целта е "Витоша ски" да узакони без да плаща вещно право за строежа на някои от изградените по времето на социализма съоражения, които са без разрешителни.

Друг внесен законопроект е този за промени в закона за управление на отпадъците. С него реално се удължава срокът, в който частните фирми ще събират отпадъци от черни и цветни метали. Пред Клуб Z Добрин Данев (БСП), който е един от вносителите на промените обясни, че с тях срокът, в който общините трябва да изградят собствени площадки за отпадъци от черни и цветни метали, се удължава.

"Този срок изтича тази година и това ще създаде проблем, защото нито една община няма такава площадка", обясни Данев. В момента тези отпадъци се приемат на площадки на частни фирми, които заплащат за тях. Когато общините изградят такива площадки приемането на отпадъците ще е безвъзмездно. С промените срокът, в който общинските площадки трябва да започнат да функционират за сметка на частните, се удължава до края на 2015 г. С текстовете се намалява от 25 000 на 15 000 лв. и банковата гаранция за фирмите, стопанисващи тези площадки. В мотивите на законопроекта е обяснено, че според основните браншови организации броят на площадките е намалял драстично заради високия размер на гаранцията.

Сред внесените през последния месец законопроекти има и някои екзотични предложеня, като това на "Атака" за промени в закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. С промените се изискват декларации по публичния регистър да подават и собствениците и служителите на електронни и печатни медии, електронни сайтове, социологическите агенции, ПР-агенциите и продуцентсктие къщи, да подават декларация пред Сметната палата за своите доходи и имущества. Мотивът на вносителите е, че медиите, сайтовете и агенциите често се използват за данъчни нарушения, пране на пари, търговия с влияние и корупционни практики. Пред Клуб Z шефът на правната комисия Четин Казак коментира, че в тези промени няма никакъв смисъл, защото медиите, сайтовете и агенциите не ползват публични средства.

Сред новите законопроекти са и промените в НК, внесени от Йордан Цонев, свързани с разпространението на слухове за банковата система. Според тях всеки, който разприостранява заблуждаваща или невярна информация за бнанка или финансова инситуция, които мгат да довда до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години, като за причинини значителни вреди затворът може да е до 10 години, придружен с глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. Тези текстове се инспирирани от последната банкова криза, но те биха могли да бъдат доста реакционни и де факто да дадат право на банките да налагат цензура.

Отиващото си 42-ро НС ще остане в историята като парламентът, който най-малко се съобразяваше с общественото мнение. Очевидно депутатите ще поддържат този си имидж до последно. Защото законодателната дейност в последните дни на всяка една власт винаги е подзорителна и създава съмнения за лобизъм, обслужване на частни интереси и злоупотреба с власт.