Традицията е спазена, Джулая е налице. Първите лъчи на първоюлското слънце са посрещнати с добре дошли от непреброими почитатели на хипарския ритуал по морето и в други градове. Заредени с положителна енергия и подкрепени от известно количество алкохол и други стимуланти, те изслушаха с необходимата доза внимание парчето на "Юрая Хийп". То звуча с пълна сила по западния черноморски бряг, пощаден от последната юнска буря, която заля София и Витоша и провали концерта на рок групите, наканили се да посрещат шумно слънцето на хижа "Алеко". Липсата на рок на живо обаче не попречи на най-коравите софиянци да се качат в планината и да помахат възторжено на слънцето в в 5:56. 

Корените на джулай традицията, както знаят и бабите в шоплука, и дядовците от Северозапада, редовно гласуващи срещу внуците си, са впити още в тъмните години на комунизма. Посрещането на първото юлско слънце вече се е превърнало в народен обичай, който, независимо дали го признавате и харесвате или не, символизира посрещането на едно ново начало и очакването на по-добро бъдеще. След последните събития в България можем да се убедим, че очакването продължава с пълна сила.

А, за да бъдем точни, ще цитираме агенция БГНЕС, която с пълно основание твърди, че: "Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други страни в Европа и по света." Така си е.

А за още по-голяма конкретика, ще цитираме отново култовата агенция, чийто храбър репортер предаде от Рила спешна депеша от събитието. Предлагаме я без редакторска намеса:

Джулая над Джумая

Джулая огря и Джумая, старото име на Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Слънцето на първи юли се показа иззад Рила планина в 6.25 часа. Първоначално плахо започнаха до порозовяват облаците, после се появи короната от лъчи, предизвестяваща появата на Слънцето. Най-сетне то се показа и бавно и тържествено започна да се издига над Мусов връх.

Огрявайки високите части на отсрещната Влахина планина и пътя за ГКПП "Ст. Лисичково". Слънцето се отрази във водоемите-рибарници край жк. "Струмско". Току показало се в целия си блясък, изгряващото Слънцето закри дълъг облак, прострял се над цяла Западна Рила. С търпение и постоянство, към 6.45 Слънцето преодоля и това препятствие. За да освети събуждащия се Благоевград или бившата Горна Джумая.

Посрещаме Слънцето на Джулая на завоите преди село Мощанец. Намиращо се над Бистраците и праговете на река Струма. Джулая в Джумая дойде при село Мощанец. След това в града минаваме всички светофари на зелено. Друго си е да посрещнеш Джулая. 

И да искаме, не можем да не се съгласим с репортера!

А заглавието взехме назаем от един стар хипар - тайнствения писател Джеръм Д. Селинджър.