Рафаел Надал и Станислас Вавринка ще спорят на финала на тенис турнира "Ролан Гарос" в неделя.

Стан стана първият финалист по време. В страхотен полуфинал, продължил повече от 4 часа и половина, швейцарецът изтръгна победа с 3:2 сета (6:7(6), 6:3, 5:7, 7:6(3), 6:1) срещу световния №1 Анди Мъри.

Двубоят предложи всичко от тениса, като две от частите бяха решени с тайбрек. Британецът на два пъти повеждаше в сетовете, но допусна обрат и си тръгна от Париж.

В петия сет швейцарецът доминираше, той поведе с 5:0, допусна пробив за 1:5, но още в следващия гейм поправи грешката и триумфира с 6:1 и 3:2.

Вавринка е най-възрастният финалист на "Ролан Гарос" от 1973 г. насам. Той е на 32 г. Стан излиза на четвъртия си финал в турнири от Големия шлем, като в неделя ще търси 4-та титла.

Той обаче ще има изключително тежка задача срещу Краля на клея Рафа Надал, който излиза за 10-а титла на френския турнир.

Испанецът не срещна никакви трудности срещу Доминик Тийм, който в предишната фаза отказа категорично Новак Джокович. Рафа мина през Тийм с 3:0 (6:3, 6:4, 6:0). 

А преди няколко седмици австриецът надделя над Надал на четвъртфинал в Рим и това е единственото му поражение на червени кортове този сезон.

За Матадора това ще е 22-и финал на турнири от Шлема. Титлите му са 14.