"Не мога да бъда арбитър в съдебната реформа и съдебната система. Но президентът трябва да знае проблемите в системата, вижданията на ръководителите в тази система".

Така президентът Румен Радев отговори по бТВ на въпрос защо инициира през седмицата срещите с "тримата големи" в съдебната власт - Георги Колев, Лозан Панов и Сотир Цацаров. 

Държавният глава коментира идеята, предложена му от шефа на Върховния касационен съд, за искане за свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията. По думите му първият въпрос е какъв е предтексът за подобно действие

Ако е да се уредят правомощията на главния прокурор и прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт - аз питам дали ако направим главния прокурор съвсем отделен орган - няма ли това да го направи още по-недосегаем, коментира Радев. 

Държавният глава припомни по повод идеите на Панов, че според действащата конституция за свикване на Велико народно събрание трябва да има готов проект за промени в основния закон или проект за изцяло нова конституция.

"Г-н Панов не  е представил такъв, нахвърля ми мъгляви идеи. Не може да се поставя това като задача на президента", заяви Радев.

На въпрос от водещия Антон Хекимян как си обяснява исканията, които идват от председателя на Върховния касационен съд, Радев повтори старата си теза,  че е според него има "политически елемент в тези искания". 

"Казвал съм го писмено и на него, и публично, и чрез пресата. Казвал съм и че който иска да се занимава с политика - пътят за това е друг", каза още Румен Радев. 

По думите му свикването на ВНС все се появява като идея и като се стигне до реално действие - всичко замира. Държавният глава каза, че освен мястото на прокуратурата - има и други теми, които могат да се дискутират - как работи самият парламент, защото в последните два месеца се вижда, че не работи интензивно, в съдебната система освен прокуратурата тема е и бавното правораздаване, даде пример Радев. 

"Проблемите не са само в прокуратурата, проблеми има в цялата съдебна система, в Народното събрание, в политическите партии", изброи Радев.

"В предизборната програма на ГЕРБ също има точка за свикване на ВНС – г-н Панов може да отиде да поговори с тях и да се уточнят кой какво има предвид", предложи Радев. 

За отношенията си с лидерката на БСП Корнеля Нинова Румен Радев каза само, че те са делови и двамата се чуват рядко. Но й остава задължен, че е предлогила номинацията му за президент и е поела този риск.

"Беше непознат терефон, вдигнах...", призна държавният глва на въпрос от водеция дали към днешна дата смята, че добре е направил, отговаряйки на обаждането на Нинова преди номинацията му. "Тази обсесия на някои медии вече омръзна", каза президентът, попитан дали е зависим от БСП в действията си. 

Румен Радев нарече отношенията си с премиера Бойко Борисов "делови и конструктивни", давайки за пример общата им работа по назначаване на кадри като главен секретар на МВР, обсъждането на чуждестранни визити, каквито за държавния глава предстоят в Румъния и Гърция и т.н.