Ние подкрепяме България в нейната реформа за правова дължава - това заяви канцлерката на Германия Ангела Меркел днес по време на съвместната пресконференция след срещата с премиера Бойко Борисов в Берлин.

Двамата разговаряли за желанието на България за стабилност, каза Меркел и добави, че ще разговаря и с други лидери от Балканите.

"Има и други геополитически актьори, които са заинтересовани да имат политически отношения с вас, отбеляза тя и допълни, че затова и Германия иска да поддържа все по-добри отношения с България и да й помага.

Меркел похвали за пореден път факта, че България защитава границите на ЕС, без да е членка на Шенгенското пространство.

"Искам да благодаря на България за тази решителна работа не само на българо-турската, а и на българо-гръцката граница, границата с Черно море, в този район напрежението е сериозно. Страната трябва да положи и големи усилия в борбата с контрабандата на хора и мигранти."

Канцлерката добави, че иска България да стане член на Шенген и част от Еврозоната.

"Няма две скорости, на които да кажем - България и Румъния ще са само там. Просто има страни, които не искат да учавстват, например Дания", обясни Меркел.

Тя подчерта, че основните приоритети пред ЕС са стабилността, преговорите за "Брекзит" и общуването с Ердоган.

Борисов коментира, че когато България стане председател на ЕС, това ще е и шанс да направим много за Балканите.

"Благодарение на своето географско положение и предстоящото си председателство на Европейския съюз през следващата година България би могла да направи много неща, с които да подпомогнем Балканите. Иска ми се да дадем перспектива за хората на Балканите, че ще бъдат свободни граждани в ЕС, които могат да пътуват и да се възползват от привилегиите. Германия ще ни помага, имаме подкрепата и на президента Макрон. Балканите си е Европа. Всички бели все пак са ставали от Балканите", заяви Борисов.

И добави, че и френският президент Еманюел Макрон, при когото беше на посещение вчера, също е обещал помощ.

"Моторите на ЕС, Германия и Франция ще ни помогнат", заяви той.

Борисов обяснил на Меркел, че при смяната на правителствата имало забавяне на обществените поръчки във връзка с техниката за пазене на границата. Той обсъдил с Германия и възможността да помогнем за комуникацията с Турция.

Очаквайте подробности.