След серията от остри реакции на международната дипломация срещу решението на Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, Северна Корея също разкритикува Белия дом.

В съобщение от вторник Пхенян обвини Вашингтон, че действа на "висотата на егоизма, интересувайки се единствено от собственото си благосъстояние, дори и за сметка на цялата планета."

"Егоистичният акт на Съединените щати не само има фатални последици за международните усилия за предпазване на околната среда, но представлява сериозна опасност и за други сфери", заяви говорител на Външното министерство на Северна Корея.

Любопитно е, че за разлика от САЩ, КНДР е подписала Парижкото споразумение за климата. Това има своето логично обяснение, тъй като, както посочва Бенджамин Хабиб от австралийския университет Ла Троб, бедните страни са по-застрашени от климатичните промени. Пхенян редовно изпитва сериозен недостиг на храна и е в интерес на страната да участва в борбата срещу глобалното затопляне, за да избегне един от основните си проблеми - глада, който в миналото е вземал милиони жертви. 

Реакцията на Северна Корея е само продължение на скандалите, съпътстващи решението на Тръмп. По-рано тази седмица американският посланик в Китай Дейвид Ранк подаде оставка в знак на протест, а индийският министър-председател Нарендра Моди, който в миналото е критикувал Парижкото споразумение, заяви, че ще продължи да работи "отвъд и над Парижкото съгласие".