Властите в Катар са платили близо 1 милиард долара за освобождаване от плен на членове на кралското семейство, похитени в Южен Ирак по време на лов със соколи, съобщава в. “Файненшъл таймс”.

Между 200 и 300 милиона от сумата са били платени пряко на терористични групировки.

Сделката е била сключена през април т. г., потвърдили за изданието източници, близки до правителството и до военното командване на Катар.

Според източниците част от сумата е била платена на ислямистката терористична групировка “Тахир аш Шам”, пряко свързана с “Ал Кайда” и известна преди като “Фронта Нусра”.

Членовете на кралското семейство са били похитени още през декември 2015 г. от бойци на шиитската военизирана групировка “Катаиб Хизбула”, съобщава още “Файненшъл таймс”. Точно към нея са били насочени останалите 700 милиона долара, като част от сумата впоследствие е била предоставена на Иран, който поддържа тесни връзки с тази групировка.

Двама дипломати от региона, пожелали анонимност, са заявили за изданието, че един от мотивите за отвличането на членове на катарското кралско семейство е бил, че така Иран и ливанското движение “Хизбула” имат шанс за преговори по освобождаването на 50 шиити, заловени от сирийски бойци.

Освобождаването на шиитите де факто е била тристранна сделка между Катар, сирийските терористи и Иран (последния заедно с “Хизбула”). По това време прохитените катарски благородници са се намирали в Иран.

От катарската столица Доха опровергаха публикацията във “Файненшъл таймс”. Катар не оказвал поддръжка на терористични групировки в Сирия. Подобни публикации били лишени от всякакво основание. Местните власти обаче нито потвърждават, нито отричат съобщението за платения откуп срещу осовобожданаето на членове на кралската фамилия. Същевременно източник, близък до правителството в Доха, е потвърдил, че действително е имало парични преводи, но той не можел да си спомни нито размера на сумата, нито при кого са отишли парите.

Да припомним, че вчера шест държави обявиха бойкот на Катар, скъсаха дипломатическите си отношения с Доха и затвориха границите си за граждани на Катар – Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства, Либия и Йемен.

Като причина те посочиха, че Катар поддържа екстремистки групировки в Близкия изток. Наред с това Катар е заподозрян и в опит да дестабилизира плитическото положение в арабски държави.