Длъжни сме да търсим заедно позиции за европейското бъдеще за България, Европа се променя и от нас зависи дали ще бъдем консуматор на чужди решения или фактор за вземането на решения в ЕС.

Това заяви лидерът на ПЕС и домакин на срещата "Европа отново на път", събрала трима премиери заедно с Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски, вицепрезидента Илияна Йотова и политици и общественици от целия спектър. 

По думите на Станишев "живеем в тектонични времена, в състояние на несигурност" - тероризъм, мигрантски вълни, растящи неравенства, хората изпитват несигурност, нестабилност. Той припомни, че след "Брекзит" за първи път се е заговорило за разпад на ЕС.

"Аз съм убеден, че ЕС ще оцелее. И няма да се позволи разкъсването на Европа от национализми и национални егоизми", заяви Станишев.

Според Станишев обаче ЕС ще се промени, а гражданите му искат повече Европа в няколко направления. Сред тях са повече сигурност, в това число и социална, координиране на икономическите политики, силна външна политика на ЕС:

"Ако не изнасяме мир, ще внасяме бежански вълни и несигурност", описа Станишев последната точка.

Според лидера на ПЕС България трябва да постави няколко акцента - прием в Шенген, защото отношението към момента към нас е дискриминационно, изпълняване на критериите за членство в Еврозоната, настояване за откритост на форматите в съюза за по-дълбока интеграция. 

Станишев припомни по повод кохезионната политика, че "солидарността е двупосочна улица" и затова страната ни не може да се сдържи като Полша или Унгария - да иска пари по европрограми, но да отказва да работи за общите политики, например да отказва мигранти. Защото тогава страните донори в ЕС няма как да ни разберат. 

Двете неща, с които страната ни може да допринесе за Европа, е работата в Западните Балкани и Черноморския регион, посочи още Станишев. 

Лидерът на ПЕС очаква резултатът от дебатите в ЕС по т.нар. Бяла книга за бъдещето на Европа, представена от Жан-Клод Юнкер, да е "шести сценарий, различен от вече предложените". 

Друг проблем пред Европа по време на председателството ни освен "Брекзит" ще е стартът на разговорите за нова бюджетна рамка заради напускането на Великобритания, каза още Станишев. По думите му това ще значи 70 милиарда евро по-малко за 7 години. И страната ни трябва да е готова да участва в този разговор и да предлага решения.