Трима премиери - настоящият Бойко Борисов и предшествениците му Сергей Станишев и Симеон Саксобургготски, се обединиха, че трябват общи усилия и национална позиция за бъдещето на Европа и приоритетите ни за председателството на Съвета на ЕС догодина. Сред общите теми бяха бъдещата интеграция на ЕС, темата за Черноморския регион, за Западните Балкани и др.

"Председател на ЕС ще бъде България, а не Бойко Борисов или който и да било. Председателството не е само да се покажем пред чуденците. Всичко зависи от нас – колко ще сме с разума си и колко усилия ще положим."

С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към лидера на ПЕС Сергей Станишев, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, вицепрезидента Илияна Йотова, парламентарни лидери, министри, политици на откриването на конференция "Европа отново на път".

Дискусията за бъдещето на ЕС се провежда със съдействието на ПЕС, а по този повод Борисов отбеляза "колко е хубаво за страната да имаме председател на едно от най-големите политически семейства в лицето на Станишев".

Борисов заговори за приоритетите за ЕС в собствения си стил. Започвайки с въпрос:

"Какво е Европа? Ние свикнахме с новините. Сигурно 20-30 съболезнователни адреса съм написал. Чудим се какво да напишем, трябва да се проявява творчество. Всяка сутрин се събуждаме с десетки убити и ранени. И се въртим около следствията, а не говорим за причините...", заяви Борисов.

Премиерът заговори по традиционния начин за ситуацията в света, твърдейки как, "докато върви надпревара във въоръжението – говорим колко милиарди да се влагат във въоръжение", това ще е проблем. По думите му е било "голяма радост", когато преди 20 години се е говорило за разоръжаване. В този смисъл Борисов заяви, че е добра идея да се създаде обща европейска отбрана, а "генералите да седнат и да кажат - нужни са толкова танкове, самолети и гаубици - ЕС със своята отбрана, толкова струва".

По-късно Борисов доразви тезата си пред журналисти, стигайки и до екзотично предложение: ЕС да стане колективен член на НАТО:

Аз си спомням времето, когато се заговори за разоръжаване, унищожаваха се ядрени ракети, светът си отдъхна. Като в операта – има ли пушка на сцената, трябва да гръмне. Превъоръжаването на света масово – това оръжие ще трябва да се използва. Ако пак ги режем – това са пари. Начинът да се спестят пари и да имаме надеждна отбрана – това е общата европейска отбрана.  Тогава ще знаем колко самолети, колко танкове, колко гаубици има Европа и ЕС да стане колективен член на НАТО. Това е моето предложение", заяви премиерът. 

Премиерът се разтревожи и от излизането на САЩ от климатичното споразумение от Париж.

"Нима някой се съмнява, че климатът е застрашен? Наводнения, бури, старите хора не помнят такива температури" , заяви той и подчерта как САЩ и други големи икономики бълвали вредни неща във въздуха, а ЕС спазвал ангажиментите си да плаща за общите политики. 

Борисов обяви, че страната ни е важен фактор на Балканите, казвайки, че "са далече от Европа, но винаги от Балканите тръгват лошите неща". По думите му елитите в балканските страни не са готови за евроинтергация, но трябва да има стимули за гражданите им, защото иначе следват "евроскептицизъм и влияние на други големи международни играчи". Премиерът обаче не назова кои са тези международни играчи. Сред стимулите за гражданите Борисов спомена издаването на европейски паспорти при определени условия и при покриване на критерии на гражданите от страните от Западните Балкани, за да усещат перспективата.

Друга любима тема на Борисов в последно време - Черно море, също бе засегната в контекста на възможностите, които то дава, възмути се, че някои го наричали "локвата на Русия", и се похвали с пътната карта за пренос на руски газ, която бе пописана преди дни. 

Премиерът обяви, че за членството в Еврозоната усилията си зависят само от нас и разкритикува ЕС, че има страни, в които не се спазват Маастрихтските критерии за до 3% дефицит. През това време у нас световните агенции ни вдигат икономическия рейтинг, каза още Борисов. 

Борисов категорично постави влизането на страната ни Еврозоната като приоритет, за който ще се работи.