Вълната от критични коментари и тълкувания, появили се в българската преса след посещението на македонския президент Георге Иванов в Москва, има изкуствен характер.

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от в. "Российская газета".

Така тя коментира реакциите у нас на думите на руския президент Владимир Путин. Навръх 24 май той заяви пред Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

"Убедени сме, че такъв светъл празник като Деня на славянската писменост 24 май трябва да помогне за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и наистина да не се превръща в причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетяване на страстите. Това е изкуствено разпален скандал, който напълно може при "правилна" обработка да привнесе някои елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли ще бъде от полза на нашите две страни", смята Захарова.

И допълва:

"Никой в Русия - а на мен не ми е известно какво се е говорило в другите страни - не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото по създаването на славянската писменост, тове би противоречало на историческите факти. Възможно е това да е било неправилно изтълкувано, преведено, подадено."