Помните ли меко казано странната сделка за продажба на държавното дружество в ликвидация "МК" ЕООД - наследник на Института по металокерамика в София от миналата година по това време? Става дума за дружество 100% държавна собственост с принципал Министерството на икономиката, което тогавашният министър Божидар Лукарски първо продаде със свое решение с подписа му, сключи договор за покупко-продажба с фирмата "Билд Ми Груп" за сумата от 17 400 лв. Десетина дни по-късно Лукарски отмени собственото си решение си за продажба, въпреки че договорът бе вече сключен и отстрани ликвидатора на дружеството.

Освен действията на министъра, извършени без каквото и да било обяснение, странна бе и обявената цена за продажба, при положение, че "МК" ЕООД притежава стари сгради с над 1000 кв. м застроена площ на ул. „Тинтява” 122. Адресът е съвсем на входа на Борисовата градина в София откъм гара "Пионер" - тоест "златна локация". Тогава от Министерството на икономиката не отговориха на нито един от въпросите ни по сделката. 

Мотивът - тече съдебно производство, тъй като купувачът "Билд Ми Груп" оспорва отказа от продажба на министерството и отмяната на сключения договор. Самият акт на разтрогването му трябваше да струва на държавата 5 пъти продажната цена или около 87 000 лв. Поне това пишеше в самия договор. 

Е, по съдебното дело между "МК" ЕООД и "Билд Ми Груп" вече има развитие. Справка в Търговския регистър показва, че фирмата купувач вече е правоприемник на държавното дружество в ликвидация. Според решение на Софийския градски съд от началото на 2017 г. магистратите отменят отказа от 2016 г. на Агенцията по вписванията да впише прехвърлянето на държавната компания на купувача ѝ.  И указва на агенцията да впише в регистъра промяната в собствеността. Това се случва на 20 февруари 2017 г. По индивидуалната партида на "МК" ЕООД промяната не е отбелязана и като принципал още стои Министерството на икономиката и енергетиката, но по делото на фирмата са отбелязани и последните съдебни решения.

Още когато за първи път написахме за сделката и странните движения по нея от страна на министерството, поискахме публично от собственика на купучава - Методи Иванов, да се свърже с нас, за да има и неговата страна в спора. Той го направи с писмо. По думите му той е спечелил търг за компанията и цената на договора е била 17 600 лв., но освен това е поел 355 000 лв. дългове на "МК" ЕООД към държавата, служители и кредитори. Цената по договора, който министерството се опитва да разтрогне и задължения към НАП са били платени. Останалото е дълг към кредитор, който от 80 000 е станал 280 000 лв. с лихви.

 
В началото на тази година в Търговския регистър се е появил и годишният финансов отчет на "МК" ЕООД за 2015 г. Това се е случило преди промяната в собствеността - през януари. От документа става ясно, че активите на дружеството са на стойност 297 000 лв. Според отчета сумата на пасива е същата, като обезпечените задължения са на стойност 116 000 лв., а необезпечените - 75 000. 
 
Тъй като съдебното дело е приключило, част от въпросите към принципала тогава остават. И ще ги зададем пак.