Лилия ЦАЧЕВА 

Христо НИКОЛОВ

Продажба за едва 17 400 лв., развален договор, отстранен ликвидатор и съдебни спорове. Странни събития се случват само за броени седмици със сравнително неизвестната държавна фирма в ликвидация „МК“ ЕООД, наследник на Института по металокерамика в София.

В активите на  дружеството са ценен терен и стари сгради на метри от Борисовата градина в столицата. Базата се намира до гара "Пионер", в бившата научно-производствена зона „Дианабад“.

Продажбата

С решение от 18 май т. г. икономическият министър Божидар Лукарски, в качеството си на управляващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала, разрешава продажбата на цялото търговско предприятие на „МК“, като съвкупност от права и задължения. Според документа, наличен в Търговския регистър, продажбата трябва да стане чрез търг по правилата на чл. 15 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговски дружества. Според решението минималната цена не може да бъде по-ниска от стойността, определена от независим оценител.

На 19 юли ликвидаторът на държавното дружество Цветко Начев и Методи Иванов, собственик на фирмата-купувач „Билд Ми груп“, сключват договор за покупко-продажба. Цената е 17 400 лв.

Сумата изглежда подозрително ниска на фона на балансовата стойност на активите на „МК“. В последния подаден финансов отчет – към края на 2014 г. - активите на дружеството са 297 хил. лв., а задълженията – 175 хил. лв. Тоест, чистата стойност на активите по това време е 122 хил. лв.

По-точна оценка на имотите на фирмата ще се направи, когато Министерството на икономиката отговори на запитването на Клуб Z по случая.

В договора има още една любопитна клауза, която буди въпроси – ако споразумението не влезе в сила по вина на продавача, същият дължи на купувача неустойка в размер на договорената цена, умножена по пет. Казано по-простичко, ако „Билд Ми груп“ по някаква причина не стане собственик на държавната фирма, би трябвало да получи компенсация от 87 000 лв. - поне това пише в документите. 

От материалите става ясно още, че купувачът трябва да плати цената в срок до 3 дни от вписването на договора в Търговския регистър. Може да се предположи, че плащане все още няма, защото сделката досега не е вписана в търговския регистър (причините - виж по-долу).

Така изглежда една от сградите на ул. "Тинтява" 122 - адресът на "МК". Вероятно тя е част от активите. Наоколо кипи строителство.

Десет дни по-късно...

Събитията около продажбата, която в крайна сметка не е факт, започват още в деня на подписване на договора. На 19 юли адвокатът на купувача Марин Маринов внася документите по сделката в Търговския регистър, но получава отказ за вписване от длъжностното лице. Причината – Агенцията за приватизация не е разрешила продажбата на "МК".

Десет дни по-късно Министерството на икономиката предприема изненадващи ходове с цел спиране на сделката. Със заповед на министър Божидар Лукарски от 28 юли е отменено решението за продажба на „МК“, взето на 18 май. Същият ден министърът освобождава и ликвидатора на „МК“ Цветко Начев - подписалият договорът за продажба, който изкарва едва половин година на мястото (бел. ред. - назначен е на 10 февруари т.г.). Назначен е нов ликвидатор на държавното дружество – Елинка Николова.

На 29 юли, ден след решението на Лукарски за смяна на ликвидатора, адвокат Марин Маринов отново подава документи за вписване на сделката в Търговския регистър. Този път прилага и писмо от Агенцията за приватизация, от което става ясно, че сделката не се нуждае от нейното разрешение. Маринов обаче получава нов отказ за вписване. Този път това се дължи на бързата реакция на Министерството на икономиката, което представя решението си за отмяна на продажбата в Агенцията по вписванията.

В достъпните документи няма конкретно обяснение кое е наложило спирането на сделката. В заповедта за отмяна на решението на продажба на "МК" и на сключения договор с "Билд Ми груп" са цитирани само текстовете от Търговския закон и от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговски дружества, които уреждат правомощията на министъра по принцип.

Чакаме отговори

Клуб Z изпрати няколко въпроса до Министерството на икономиката по повод случващото се с държавната фирма "МК" ЕООД, на която принципал е министърът. Ето ги и тях:

1. Как е формирана цената от 17 400 лв. за продажбата на “МК” ЕООД, какви активи влизат във фирмата и има ли тя задължения, които купувачът е трябвало да поеме?

2. С каква процедура е бил избран купувачът? Имало ли е други кандидати и какви са били критериите за подбор?

3. Каква е причината за разтрогването на договора с фирма „Билд Ми груп“ за покупка на държавната фирма в ликвидация “МК” ЕООД?

4. Платена ли е дължимата сума по договора или какви неустойки е платило Министерството на икономиката?

5. Какво е наложило смяната на ликвидатора на “МК” ЕООД след решението за отмяна на договора за покупка?

6. Текат ли съдебни процедури поради разтрогването на договора?

От ведомството косвено ни отговориха на последния въпрос. Сега очакваме отговори и на останалите, когато приключат съдебните дела, до които очевидно се е стигнало.

В договора, който не е бил вписан и министерството иска да отмени, пише, че спорове между продавача и купувача, в това число по действителността, тълкуването, прекратяването и др. на договора за продажба, се уреждат чрез споразумение между двете страни, а при непостигане на съгласие - пред съответния компетентен съд. Е, явно не се е стигнало до съгласие.

Адвокат Марин Маринов, който е представлявал "Билд Ми груп", заяви в четвъртък за Клуб Z, че няма как да внесе яснота по случая, защото вече няма договорни отношения с фирмата. Бил е нает конкретно за самата сделка, а сега нещата били в съда. В готовност сме да публикуваме веднага и позицията на Методи Иванов, управител на "Билд Ми груп".