Току-що избраният премиер на Македония поиска веднага оставката на главния прокурор.

"Една от причините, поради която съдебната ни система не работи, е главният прокурор. Надявам се, че можем да започнем реформите и го призовавам да си подаде оставката“, подчерта Зоран Заев. 

Малко преди това парламентът в Македония подкрепи снощи новото правителство, оглавявано от Социалдемократическия съюз (СДСМ).

Очаква се то да изведе страната от двегодишната политическа криза и да я доближи до членство в ЕС и НАТО.

62-ма от общо 120 депутати подкрепиха кабинета на Зоран Заев. 44-ма бяха против, а четирима се въздържаха. Така бившата югославска република най-после има действащо правителство близо половин година след изборите на 11 декември 2016 г.

"Мога да заявя, че е избрано ново правителство", каза председателят на парламента Талят Джафери след гласуването.

Заев обеща да засили икономическите реформи и да ускори стъпките към влизане в ЕС и НАТО. Опозиционните партии обаче заявиха, че неговите цели ще бъдат трудно постижими.

Дебатите, завършили със снощното гласуване, започнаха във вторник. По време на тях Димитър Стевананджия - депутат от националистическата ВМРО-ДПМНЕ, каза, че Заев е направил "обещания, които са нереални и абсурдни".

Кабинетът се надява да изведе Македония от най-тежката политическа криза от 2001 г. насам. Тогава западната дипломация я спаси от гражданска война по време на бунта на етническите албанци.

Усилията за напредък към членство в ЕС и НАТО бяха спънати заради спора с Гърция за името на страната, което съвпада с това на северна гръцка провинция.

25 са министрите в правителството на Заев. От тях 7 са етнически албанци. Този етнос съставлява една трета от населението на републиката.

Македония има да се справя с вътрешни етнически проблеми. Като част от коалиционното споразумение албанец бе избран за председател на парламента. Това доведе до протести на националисти, които щурмуваха сградата и пребиха няколко депутати, сред които самия Заев.