Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Генералният директор на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер се изказа днес за създаване на европейска прокуратура, която би отнела много от правомощията на агенцията му.

По думите му европейската прокуратура е необходима „от гледна точка на здравия разум“.

Закононарушения, които са трансгранични и засягат целия ЕС, сега се третират от 28 национални правосъдия, посочи Кеслер.

Той даде пример със седем евродепутати от четири държави членки, които ОЛАФ е разследвала за едни и същи нарушения.

Националните власти са постъпили по четири различни начина с разследваните, когато ОЛАФ им е предала резултатите от своите анкети, каза Кеслер.

„Нуждаем се от повече Европа, от по-равно игрално поле в такива случаи“, каза Кеслер на пресконференция.

Беатрис Редрадо, директор по разследванията в ОЛАФ, каза, че службата и в момента разследва евродепутати и техни асистенти за незаконно използване на средства от бюджета на парламента.

ОЛАФ извършва само админстративни разследвания за нарушения срещу финансовите интереси на ЕС, но тя няма наказателноправни правомощия.

Завършващата фаза на разследванията ѝ са в ръцете на националните правосъдия и обикновено половината завършват с осъдителни присъди.

Законодателно предложение на Европейската комисия за учредяване на европейска прокуратура предвижда последната да преследва същия тип деяния посредством централно звено и свои представители във всяка държава членка.

Това предложение не се радва на задължителната за приемането му единодушна подкрепа между 28-те държави членки на ЕС.

Поради това се очаква приемането и прилагането му да станат по пътя на т.нар. засилено сътрудничество между 17 желаещи срани, между които е и България.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.