Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Външният министър Екатерина Захариева коментира изказването на руския президент Владимир Путин, който заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Министърът на външните работи публикува коментара си във фейсбук.

Захариева припомни някои безспорни исторически факти: че създаването на тази писменост е станало по волята и с участието на българската държава, че благодарение на България кирилицата е върху банкнотите на европейската валута и др. Захариева цитира и извеснтния стих на Иван Вазов, в който се казва, че българите са дали на всички славяни "книга да четат".

Ето целия коментар на Захариева:

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната културана страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: 

"Че и ний сме дали нещо на светът

и на вси словене книга да четат".

 

По-късно премиерът Бойко Борисов също коментира темата.

"Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 млн. пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали", каза Борисов.

Коментари

И още е можела да напомни

За кой път стана Кремъл всява раздор в опит да се извлече полза (и защото само това им остана освен войната). Днешна Македония и омразата на балканите по темата е създадена и подхранвана именно от Москва. Та какво друго да каже Путин!?

Е, защо във Фейсбук?

Фейсбук ли е каналът за комуникация на министър на външните работи? Коментираното изказване там ли е направено? Дупедавщината на Борисов и страхът му от Путин явно са заразителни. И стават все по-опасни за България.

Браво!

Поздравления от мен за изключително достойната позиция на г-жа министър Захариева! Точно така се прави в такива моменти!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.