Днес е паметен ден за германската канцлерка Ангела Меркел. Само за броени часове тя ще се срещне с двама президенти на САЩ – с предишния Барак Обама в Берлин и с настоящия Доналд Тръмп в Брюксел.

Обама пристигна в германската столица по повод честванията на 500 години реформация и почит към делото на Мартин Лутер.

В 11 часа (12 ч. българско време) Меркел и Обама ще се появят пред Бранденбургската врата, където вече ги очакват хиляди берлинчани и гости. След техните слова е предвидена дискусия по християнските ценности.

Вън от съмнение е, че Барак Обама ще бъде посрещнат от публиката възторжено. Германците изпитват топли чувства към него.

Правителственият говорител Щефен Зайберт оповести, че Меркел лично е информирала Тръмп за днешната си среща с Обама.

По време на 8-годишното му управление в Белия дом отношенията с Берлин бяха изключително добри. При последното си посещение в германската столица през ноември 2015 г., в края на втория си президентски мандат, Обама нарече Меркел "прекрасна приятелка и съюзник". И още:

"Не мога да си представя по-добър, по-надежден партньор на световната сцена." 

Меркел бе във Вашингтон през март и се срещна с Тръмп.

Веднага след дискусията на Бранденбургската врата за Бог и света гостът отлита за Баден Баден, където ще му бъде връчена престижната германска Медийна награда. Името е объркващо, призът няма нищо общо с медиите. Той се връчва от 1992 г. на видни личности за заслуги към обществото и принос в световната политика и култура. Предишният призьор беше доскорошният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Сред носителите на високото отличие са Далай Лама, Нелсън Мандела, Джордж Клуни, крал Хуан Карлос, Ангела Меркел, Бил Клинтън и други.

На днешното награждаване на Барак Обама лаудацио ще произнесе предишният федерален президент Йоахим Гаук.
След срещата си с госта канцлерката отлита за Брюксел за среща на върха на НАТО, в която участва и Доналд Тръмп. По програма началото е от 16,30 ч. местно време (17,30 ч. българско). Ще бъде открита и новата сграда на Главната квартира на пакта. Там ще бъдат открити и два исторически символа – част от Берлинската стена и артефакти от Световния търговски център в Ню Йорк, съграден отново след атентатите на 11 септември 2001 г.

Как ще протече срещата Меркел–Тръмп, засега е въпрос без отговор.

При визитата на канцлерката през март във Вашингтон Тръмп отказа да й подаде ръка по време на съвместната пресконференция. Домакинът внесе смут и с изказването си пред камери, че двамата имали една и съща съдба – били подслушвани. Меркел го погледна смутено. Известно е, че тя е била подслушвана години наред от американската Агенция за национална сигурност (АНС). Категорично обаче бе опровергано твърдението на Тръмп, че е бил подслушван по нареждане на Барак Обама.