Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Барак Обама оцени високо съвместната си работа с германската канцлерка Ангела Меркел, предаде телевизионният канал Це Де Еф.

„През целия ми президентски мандат ти беше мой довереник. Искам лично да ти благодаря за приятелството“, заяви Обама в рамките на двустранните преговори, които се провеждат в северния град Хановер.

Той пристигна на визита в Германия в края на европейската си обиколка. Това вероятно e последното му идване в страната като президент.

Обама защити политическия курса на Меркел към бежанците. Той изтъкна, че канцлеркта е взела добре мотивирано решение.

„Може би проявява емпатия, защото самата тя е израснала зад стена. Знам, че политическите последици са тежки“, коментира Обама.

Ангела Меркел е израснала в несъществуващата днес ГДР.

Двамата лидери участваха в церемония по откриване на международното изложение за индустриални технологии в Хановер.

В този студен свят Обама е посрещан топло в Германия, коментира Си Ен Ен. Меркел се превърна в неговия най-близък глобален партньор.

Обама се надява да използва изложението в Хановер, където САЩ за първи път са партньорска страна. Той ще се опита да убеди другите в солидното състояние на икономиката на САЩ и да поощри сключването на американско-европейското Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Десетки хиляди хора обаче протестирах в Хановер срещу споразумението. Противниците му смятат, че то застрашава най-вече европейските фермери и може да доведе до значително занижаване на стандартите за качество. Има опасения, че европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтини и по-нискокачествени американски продукти. Мнозина се страхуват също, че в Европа ще се наложат американските стандарти за храните като например да не се обозначават ГМО на етикетите. Обама, който е главен застъпник на сделката, твърди, че тя ще създаде милиони работни места, ще увеличи търговията и ще намали цените.

В понеделник Хановер ще бъде домакин на среща между Обама, Меркел, френския президент Франсоа Оланд, британския премиер Дейвид Камерън и италианския му колега Матео Ренци.

Ключови думи

Коментари

Браво

Обама е номер 1. Европа е силна, когато е с Америка!

браво

ОБАМА И МЕРКЕЛ са номер 1. Цял свят завижда на техните приятелски и доверени отношения!

Развеселен

направо васал, ама айде

Грамотен

Защо пишете в подзаглавие "Трансатлантическото партньорство" с главно Т??? И още: "Обама защити политическия курса на..", "хиляди хора обаче протестирах в Хановер", да спра дотук.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.