Изявлението на руския президент Владимир Путин, че кирилицата идва от "македонските земи", е изненадващо и неприемливо, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова тв тази сутрин.

"През 2015 г. той каза - ние сме много близки, ние им дадохме свобода, те ни дадоха писменост. Това е изненадващо, неприемливо е. България е носителят на това богатство, ние трябва да си го защитим. Сигурно е някакъв сигнал към нас. Не мога да гадая", заяви тя.

Според нея трябва да заявим ясно, че не приемаме подобно нещо, и да призовем Путин да уважава България. Нинова похвали реакцията на външната министърка Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов вчера:

"Бързо и умерено отговориха, добре отговориха."

Във връзка с критиките на БСП, че сред представителите на "Обединени патриоти" има хора с фашистки убеждения, водещите питаха лидерката на столетницата дали Сталин е различен от Хитлер.

"Всяко насилие над човешко същество е осъдително. Да не правим исторически разбор", заяви тя.

Виктор Николаев обаче отбеляза често срещаните на събития на БСП портрети на Сталин. 

"Къде сте видели вие портрети на Сталин на БСП? Там участват най-различни хора. Не прекалявайте, не го приписвайте това на БСП. Както казах, разграничаваме се."

Нинова критикува управляващите, че вече втори месец са на власт, но не са започнали работа в парламента, докато БСП внася обещаните в предизборната си програма законопроекти.

"Единствената декларация с консенсус в парламента - за Македония - е по предложение на БСП. Два корупционни скандала са спрени благодарение на нас. Партия, която се готви да управлява, трябва да е готова с 20 закона. Втори месец няма закон", отбеляза тя.

Червената лидерка подчерта, че БСП са внесли и предложения за промени в Гражданския процесуален кодекс и други закони, свързани със съдебната реформа.

Нинова коментира и разсекретяването на стенограмата за КТБ, като отбеляза:

"Смятам, че трябва. Нека да излезе стенограмата и да разкрие истината или каквато истина съдържа."