Нов мандат - нови фирми - това показват чисто новите декларации за конфликт на интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски. Встъпителните документи на народните представители в новия 44-и парламент вече са в сайта на Народното събрание. И докато повечето избраници декларират я дружество на някой роднина, я кредит от банка, то Пеевски е обявил нови фирми и участие в стари.

На 12 май - само 4 дни преди да подаде декларацията си за конфликт на интереси и след като е обявен за депутат отново след изборите на 26 март, Пеевски регистрира компанията "Интръст" ЕАД. Капиталът й е 4 милиона лв. - 4000 акции по 1000 лв. номинал, всичките собственост на народния представител, става ясно от Търговския регистър.

Компанията, която фигурира в търговския регистър, а и в документите на Пеевски и под името "Инт" ЕООД, е с предмет на дейност "инвестиционна и търговска дейност, сделки с недвижими имоти, търговско представителство и посредничество, както и извършване на всякакви други сделки и/или дейности, които не са забранени от българското законодателство". В "Инт" ЕООД той декларира 1000 дяла при 1 млн. лв. капитал. Двете фирми са с един и същи ЕИК номер в Търговския регистър, както и с един и същи Съвет на директорите - Александър Кирилов Георгиев, Виолета Гетова Димитрова, Дора Христова Спасова. 

Александър Кръстев е човекът, който до ден днешен е управител на старата фирма на Пеевски - "НСН Инвестмънт" ЕООД. Според документите в Търговския регистър от юни миналата година фирмата е собственост на "Интръст Лимитед", Чуждестранно юридическо лице, регистрирано в ОАЕ.

Сега Пеевски декларира освен двете фирми с подобно име, регистрирани у нас, и придобиването на 10 000 дяла от Intrust Ltd.

Ако става дума за едно и също дружество, защото не е ясно къде е регистрирано новодекларираното, то излиза, че Пеевски си връща собствеността в "НСН Инвестмънт". Това е собственост, от която той самият се отказа преди няколко месеца, което е видно и от настоящата му обща декларация за конфрикт на интереси (която можете да видите най-долу)

Какво е "НСН Инвестмънт"?

Компанията е собственик на "Балканска медийна компания". Това е фирмата, от която Пеевски декларира 50% през май миналата година. "Балканска медийна компания" беше собственик на "Нова българска медийна група холдинг" (НБМГХ), която притежава вестниците Телеграф", "Монитор", "Меридиан мач", като е и собственик на други бизнеси, свързани с печат и разпространение. В момента при търсене на "Нова българска медийна група холдинг" в Търговския регистър излиза, че компанията е длъжник и системата препраща към фирмата "Престрафик". Тя е регистрирана през 2008 г. с предмет "товарен автомобилен транспорт", управител отново е Александър Кирилов Георгиев, а собствеността й е на "НСН Инвестмънт".

През 2015 г. "НСН Инвестмът" купи и "Канал 3", но какво стана с тази собственост след това не е ясно. 

Фирмата е свързана и с придобиването на "Техномаркет" от Делян Пеевски - делът му във веригата за техника е именно чрез "НСН Инвестмънт".

Какво още декларира депутатът?

Депутатът от ДПС декларира и друго чуждестранно дружество, придобито в последните месеци - Mercury Holding Ltd, но за него засега не се откриват данни нито къде е регистрирано, нито какъв е предметът му на дейност.

Според общата му декларация, която можете да видите по-долу, той е собственик в компаниите Proof Method Marketing и Intrust Ltd, а в последните 12 месеца е излязъл от следните компании:

"Био Уотър", "Био Уотър инвестмънт", Red Wood Capital Ltd, Uno De Senso Group, Rich International Ltd, БМК ООД.

Очаквайте подробности.