За пръв път България праща петима ученици с четири проекта на най-голямото преуниверситетско състезание за наука и инженерство в света - Intel International Science and Engineering Fair. Това са Христо Стоянов, Григори Матеин и Марин Шаламанов от София, Васил Василен от Карлово и Петър Гайдаров от Пловдив.

По принцип България има право да изпрати в САЩ само трите най-добри проекта, които се избират на ежегодния Панаир на науката и иновациите в Европейската нощ на учените. Тази година обаче Васил Василев и Марин Шаламанов печелят директен билет на Intel ISEF от по-малкия му европейски еквивалент EUCYS, Европейския конкурс за млади учени.

Intel ISEF е програма на Обществото за наука и обществото, финансирано от едноименния световен производител на чипове, и се провежда от 1950 г. насам. Тази година ще участват близо 1800 ученици в гимназията от над 70 държави, региони и територии по света. Те са отбрани от близо 8 милиона деца, които всяка година се борят за възможността да се състезават в САЩ.

Научните проекти, макар и дело на ученици, са на практика на университетко ниво. Много от изследванията се публикуват в реферирани журнали.

Мануела Чугудеан, Intel Маркетинг и PR мениджър за Централна и Източна Европа, коментира: 

"Щастливи и горди сме да подкрепяме младите български научни таланти Христо, Григори, Марин, Васил и Петър в тяхното преследване на научни открития. Силно вярваме в научния потенциал на българските ученици и тези момчета са най-доброто доказателство за това.”

Тази година българските участници ще представят общо 4 проекта.

Христо Стоянов

Христо Стоянов, на 19 г, е ученик в Софийската Математическа гимназия. Неговият проект е в областта на информатиката.

“Когато два компютъра се свързват през Интернет, те ползват така наречените IP адреси. Конструирането на пътя от устройства за трафика от данни е изключително несигурен и крехък процес. В момента се внедрява нова инфраструктура, която позволява удостоверяване на тези пътища. Инфраструктурата възлага на пет организации разпределението на IP адреси и упълномощаването единствено на истинския собственик да използва тези ресурси. Високата централизация е изключително ефективна срещу външни заплахи, но сериозен проблем е възможността на организациите еднолично да изземат вече разпределени ресурси. Скорошни изследвания създават механизми за засичането на подобни действия от организациите. Едно от условията, за да са ефективни тези механизми, е всички участници да разполагат с еднаква информация относно собствеността на ресурсите. Моят труд създава един допълнителен механизъм, който да осигурява глобалната консистентност на информацията срещу определено количество злонамерени участници. Освен това моето решение може да се използва за децентрализиране на публикуването на тази информация,“ описва той проекта си.

Марин Шаламанов

Васил Василев и Марин Шаламанов, и двамата на 18 г, са съученици в Националната Природо-математическа гимназия. Двамата са разработили един наистина приложим проект. Всъщност, както разказа Шаламанов, двамата го прилагат вече 7 месеца с добър успех. 

"Когато човек отива в друга държава, обикновено трябва да обмени валута, 

Васил Василев

но с течение на времето обменният курс се променя и така човек може да спечели пари като купи някакво количество валута на нисък обменен курс и я продаде на по-висок. Това е трудно за ръчно изпълнение, тъй като, за да направи решение дали да купи или да продаде човек трябва да анализира огромни количества от данни. Това се решава чрез компютърен анализ на тези данни. Този проект използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса," разказват двамата.

Григори Матеин

 

 

 

 

Григори Матеин е ученик в Първа Немска гимназия, София.

В предишни изследвания е демонстрирано, разказва той, че спектърът на звука, издаван от течности по време на тяхното нагряване, се влияе от техния състав. Неговият сегашен проект е насочен върху разработването на методология за анализ и контрол на качеството и /или чистотата на течности на базата на този феномен. Ключовият момент в това проучване е изграждане на експериментална установка, която осигурява надежден контрол върху страничните фактори (температура и обем на течността, силата и размера на нагревателя и т.н.), които също влияят на звуковия спектър и предотвратяват установяването на уникална кореспонденция между спектъра и състава на течността.

Петър Гайдаров.

Петър Гайдаров е ученик в Образцовата Математическа гимназия в Пловдив. Тази година той е единственият математик в българския отбор, а проектът му е наистина неразбираем за повечето хора. В тази област на математическата наука се занимават няколко десетки хора в цял свят.

"Паркиращите функции и обобщените паркиращи функции са свързани с един математически обект, наречени покриващи дървета. Досега само за паркиращите функции, тази връзка дава известна връзка между статистиката на двата обекта. В проекта за Intel ISEF можем да намерим начин да се изгради подобна връзка за общи паркиращи функции", обясни той. 

Разбира се, това едва ли говори нещо на нематематика. Петър обаче с удоволствие даде далеч по-разбираем пример:

"Представете си една дълга еднопосочна улица, на която има, да речем, 15 места за паркиране. В улицата влизат 15 коли, всяка си има номер, и всяка си намисля едно място, които също са номерирани. Те карат напред и паркират, когато стигнат до номера паркомясто, което са си избрали. Паркираща функция имаме, когато никой шофьор не избере мястото, което някой от други 14 си е намислил".

Христо, Васил, Марин, Григори и Петър заминават за Питсбърг, Пенсилвания на 9 май, заедно със своя наставник и директор на Панаира на науката и иновациите Константин Делчев.

Те ще представят своите изследователски проекти пред панели от уважавани съдии, докато се конкурират за почти $5,0 милиона под формата на стипендии и награди. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 15 май 2015 г.