С поредна доза санкции срещу руски компании украинският президент Петро Порошенко блокира популярните сайтове "Вконтакте", "Одноклассники", "Яндекс.РУ" и Mail.ru, съобщи InfoResist.

За момента сайтовете все още са достъпни в страната, защото решението на президента не е влязло в сила.

Украйна всъщност допълва променящия се често списък с физически и юридически лица, санкционирани от държавата заради връзки с режима на Путин и анексацията на Крим. Сега в него са включени двете социални мрежи, интернет порталът "Яндекс" и популярната пощенска услуга, една от най-старите в интернет.

Тези сайтове се ползват и от стотици хиляди украинци. Над 10% от 420-те милиона профила във "Вконтакте" са на украинци. "Яндекс" се посещава от руски говорещи в цяла Азия и по света, а под неговата шапка има десетки информационни сайтове.

В списъка е посочено, че доставчиците на интернет нямат право да дават достъп до сайтовете, но и че се блокират активите, търговските операции и финансите на всяка от компаниите, стояща зад тези сайтове, на територията на Украйна, както и че не трябва да се допуска изтичане на пари извън граница. 

Разбира се, всеки по-умел интернет потребител знае, че с лекота могат да се прескочат подобни забрани чрез прокси сървър, който се намира в Google за секунди. Практиката да се блокират сайтове обаче, които не са с пропагандна насоченост или контролирани поне официално от руското правителство, напомня за забраната на турския президент Ердоган срещу Уикипедия, както и опитите му да блокира YouTube и Twitter многократно.