Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Макар и след свършен факт, накрая финансовият надзор започна да търси отговорност за слуховете, които удариха доверието в Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка - публични дружества, подопечни на регулаторния орган. В списъка е включен и "Булгартабак холдинг" - компанията, от която тръгна раздорът между банкера Цветан Василев и смятания от медиите за собственик на тютюневото дружество депутат от ДПС Делян Пеевски, довел до медийни атаки срещу КТБ.

Вероятно надзорът ще трябва да намери и лицето Киро Колев, което миналата сряда пусна анонимката, че подуправител на БНБ е разследван, защото допуснал "източване" на КТБ.

Комисията за финансов надзор извършва проверки относно административни нарушения на разпоредбите на чл. 11, във връзка с чл. 6, ал. 1, т. 3 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, изразяващи се в разпространяване чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез Интернет на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини, съобщи ведомството.

Според съобщението проверките се извършват срещу "множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка и "Булгартабак холдинг" през последните няколко седмици пред различни медии."

В момента се установява кръгът на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на Българската фондова борса, съобщава КФН.

Съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, глобите за манипулация на пазара, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини са от 20 000 до 50 000 лв. за физически лица, ако деянието не съставлява престъпление, а за юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лева.

КФН призова всички медии да проявят отговорно поведение и да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества, които биха могли да създадат невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.

КФН ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система. В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система, ще бъде сезирана Прокуратурата на Република България. След приключване на проверките и съответните административно-процесуални действия, КФН ще уведоми обществеността, завършва съобщението на регулатора.

Ключови думи

Коментари

denim58

Медиите, от които трябва да се започне са: Телеграф, Монитор, Репортер и агенция ПИК, може би и БЛИЦ. Всички тези медии са свързани с Делян Певски! Лицата според мен са: Делян Пеевски, Сотир Цацаров, Цветлин Йовчев, Антон кутев, Татяна Дончева. Всичките тези до един са ВИНОВНИ! А Орешарски и Чобанов са Виновни за мълчанието си, миналата седмица!

Защо Булгартабак : Днес не съм гледал , но вчера имаше други със спад над 10 % на БФБ ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.