Запознат съм детайлно със ситуацията в руския футбол като човек, който няколко години работи там. И отпадането от мондиала изобщо не ме изненада. Техният проблем е, че отидоха в Бразилия с прекалено слаб отбор. И дори леката група, в която попаднаха, се оказа непреодолимо препятствие. За съжаление руският национален отбор не се развива в положителна посока в последните години.

Пикът бе на европейското през 2008-ма. Тогава имаха много силни футболисти и един невероятен Андрей Аршавин. Преди две години с почти същия отбор показаха някои проблясъциш на "Евро 2012", макар и да отпаднаха още в групите. Сега обаче бяха катастрофа и в трите си мача.

В Русия сто процента ще хвърлят вината изцяло върху Фабио Капело. Презумпцията е много елементарна: щом взимаш космическа заплата, си длъжен да направиш нещо голямо с отбора. Пропуска се една важна подробност: качеството на материала. Познавам отблизо руските футболисти, срещу повечето от тях съм играл като треньор на „Амкар” (Перм) и бях дори учуден да ги видя в „сборная”.

Кануников, например, бе дълбока резерва в „Зенит” и го продадоха на „Амкар”. Козлов, Глушаков и Шатов също не са някаква световна класа. Файзулин, който уж дирижираше нещата в средата на терена, дълги години бе със статута на резерва в „Зенит”.  За капак на нещастието дейно участие в провала взе и вратарят Акинфеев. Той е един от най-добрите вратари в света, мога да го сравня като качества с Мануел Нойер. Но направи две фатални грешки и вероятно също ще попадне под ударите на руските медии. Все пак смятам, че ако не се беше контузил Роман Широков дни преди световното, руснаците щяха да изглеждат поне на една идея по-прилично.

Алжир направи историческо класиране във фазата на елиминациите. Върнаха се в мача и взеха това, което им трябваше. Мисля, че възможностите им са дотук, следващият съперник Германия изглежда напълно непреодолим за тях. Какво стана с Португалия, е един от доста интересните въпроси на световното. Иберийците, подобно на Аржентина, имат голяма звезда в лицето на Роналдо. Разликата обаче е, че "гаучосите" подчиняват стила си изцяло на профила на Меси, докато в Португалия така и не могат да насочат своята игра към тази на Роналдо.

Общо взето и в трите мача Кристиано бе оставен сам на себе си, да играе каквото може и ако стане - стане. Обаче нещата не се получават по този начин. Португалия може да бъде съвсем друг отбор, ако наистина подчини всичко върху това, което звездата на "Реал" (Мадрид) умее най-добре. Принципът Роналдо да е един от 11-те, в този случай не работи. А потенциалът на тима наистина е огромен. Минимумът на амбициите би трябвало да бъде полуфинал.

Много интересно се развива участието на Белгия. Очаквахме коктейл от красиви изпълнения, а гледаме прагматизъм и изтръгнати победи в края на мача. Но от друга страна отборът спечели и трите си двубоя. В мача с Република Корея се видя, че е налице много сериозна дълбочина на състава. От Белгия тепърва могат да се очакват интересни неща. 

И една прогноза за първите два осминафинала. Не само Бразилия, но и Чили има много какво да губи. Ако за Бразилия поражението ще е национална трагедия и катастрофа, то за чилийците ще се явява край на тяхно голямо поколение. Не всеки ден се събират на едно място толкова много талантливи футболисти. Така че залогът в мача е много висок и за двата тима. Ще бъда приятно изненадан, ако Чили продължи напред.

Не по-малко вълнуваща ще е втората изцяло южноамериканска битка в осминафиналите. Колумбия е фаворит срещу Уругвай, но „селесте” няма да се предаде без бой. В този мач битката е между новото и старото. Колумбийците идват, уругвайците си тръгват от сцената, но кой знае дали сценарият ще остане стандартен. 

Записа Жаклин Михайлов

Очаквайте още коментари, специално за Клуб Z, от Станимир Стоилов, Димитър Димитров-Херо и Цанко Цветанов, нашите анализатори по време на "Мондиал 2014".